Atracţie din Paris: Champs-Élysées, regândit

Primăria Parisului vrea să reînnoiască, printr-o investiţie de 250 milioane de euro, bulevardul emblematic al orașului.

Illustraţie: PCA-Stream

Champs-Élysées-ul lung de aproape 2 km s-ar transforma într-o grădină extraordinară, care să ofere noi experienţe localnicilor și turiștilor.

Illustraţie: PCA-Stream

Compania franceză de planificare urbană PCA–Stream a venit cu un design vizual uimitor: proiectul denumit „Extraordinary Garden" ar schimba din temelii bulevardul Champs-Élysées și împrejurimile sale. Lucrările ar începe după Jocurile Olimpice din 2024: conform planurilor, traficul de mașini se va reduce la jumătate, vor crește spaţiile verzi destinate pietonilor, iar calitatea aerului va fi îmbunătăţită prin plantarea multor copaci.

Illustraţie: PCA-Stream

Potrivit estimărilor, în centrul Parisului 72% dintre trecători sunt turiști, iar majoritatea merg pe jos sau cu transportul în comun, în timp ce numai 22% lucrează în această zonă. Pe bulevardul cu 8 benzi trec 3.000 de mașini pe oră, ceea ce duce la o poluare masivă a aerului – bulevardul mărginit de magazine de lux fiind în prezent una dintre cele mai poluate zone ale capitalei franceze.

Illustraţie: PCA-Stream

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, dorește ca oamenii să folosească trotuarele cât mai mult posibil, așa că în cele mai multe locuri s-ar construi terase, iar magazinele de lux vor trebui să se adapteze. Unul dintre obiectivele principale este ca Champs-Élysées și împrejurimile să nu întruchipeze doar luxul - după renovare să intre în posesia tuturor parizienilor.

Illustraţie PCA-Stream

AMI MÉG ÉRDEKELHET