Ciprus – történelem, mitológia, napfény és buli egy helyen

A Földközi-tenger harmadik legnagyobb szigetének kellemes klímája tökéletes feltételeket biztosít a nyaraláshoz – nem véletlen, hogy évről évre egyre népszerűbb.

Fotó: Unsplash

A görög mitológia szerint itt született Afrodité, a szerelem és a szépség istennője, ezért sokan házasodni vagy nászútra érkeznek erre a csodálatos szigetre.

Cipruson minden megtalálható, ami egy önfeledt vakációhoz vagy pihentető kikapcsolódáshoz szükséges. Tele van történelmi látnivalókkal és jobbnál jobb strandokkal, melyeknek kristálytiszta, azúrkék vizében májustól novemberig lehet fürdeni. Az évnek ebben az időszakában az időjárás is kegyes a turistákhoz, ugyanis egyfolytában süt a nap és a tenger vize is kellemesen meleg. Ciprusra igazából azonban mégsem nyáron érdemes utazni, amikor nemritkán 40 fok is van napközben, hanem tavasszal és ősszel.

Bár jogi szempontból Ciprus teljes területe az Európai Unió része, a gyakorlatban azonban ez csak a déli, görögök által lakott részre igaz. A sziget északi része 1974 óta Törökország megszállása alatt áll, a független déli országrésztől az ENSZ által ellenőrzött demilitarizált zóna, a Zöld vonal választja el, mely kettészeli a fővárost, Nicosiát is. A brit gyarmati múlt öröksége a széles körben használt angol nyelv és a bal oldali közlekedés.

Fotó: Getty Images

A ciprusi városok közül Páfosz nyújtja a legizgalmasabb kulturális élményt. Remek pihenőhely azoknak, akik nem hangos bulikra vágynak, és a tengerparti napozáson kívül valamilyen tartalmasabb időtöltést is keresnek. Az óvárost és az UNESCO világörökség részét képező régészeti parkot mindenképpen érdemes felkeresni, esténként pedig a part menti sétány és a kivilágított erőd fokozza a romantikus hangulatot. A Páfosztól északra található Korall-öböl aranyhomokos strandja a napimádók paradicsoma. Az erős áramlatoktól védett öböl biztonságos az úszáshoz, vize pedig kristálytiszta.

Fotó: Getty Images

A várostól délkeletre, Limassol, illetve Akrotíri irányában található az a partszakasz, mely Afrodité sziklájáról híres. A görög mitológia szerint a szerelem és szépség istennője itt emelkedett ki a habokból. Szerelmespárok ezrei keresik fel ezt a helyet.

A legenda szerint azok, akik háromszor körbeússzák Afrodité szikláját, elnyerik az örök szerelmet.

Fotó: Unsplash

Hala Sultan Tekke mecset

Lárnaka Ciprus legrégebbi városa, több mint 6000 éve alapították. Elsőrangú nyaralóhely csodás strandokkal, híres tengerparti sétányán pedig egymást érik az éttermek, bárok, kávézók. Látnivalóból is akad bőven, az óvárosban kihagyhatatlan a IX. században épített Szent Lázár-templom, valamint a Hala Sultan Tekke mecset.

Fotó: Unsplash

Ayia Napa népszerű strandja, a Nissi Beach

Lárnakától kb. félórányi autózással érhető el Ciprus legmozgalmasabb nyaralótelepe, Ayia Napa, ahol minden a buliról szól. Az ottani legfelkapottabb strand, a Nissi Beach sokak szerint Ciprus legszebb strandja, de több gyönyörű partszakasz is található itt. A fehér homokos strandok a trópusi tengerpartokat idézik, ezért még azoknak is érdemes ide napközben ellátogatni, akik éjszaka inkább csendre vágynak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET