Lenyűgöző város kevés a turistával és sok érdekességgel – téged is vár Kaunas!

A 300 ezres Kaunas építészete a szovjet időszakban is megőrizte autentikus litván jellegét.

Fotó: Shutterstock

Litvánia második legnagyobb városa csodálatos természeti környezetben fekszik, óvárosa pedig elképesztő épített örökséget rejt. A Neris és a Nemunas folyók összefolyásánál található óváros területének nagy részét a Santakos park és a középkori vár maradványai foglalják el. A 13. századi, eredetileg gótikus várnak napjainkra csak a romjai maradtak fenn, megtekinteni a restaurált épületrészeket lehet.

Fotó: Shutterstock

Kaunas óvárosának egyik ékköve a Városháza, melyet kecses vonalvezetésű, 53 méter magas tornya miatt a népnyelv fehér hattyúnak is nevez. Ennek közelében található Litvánia legrégebbi, ma is álló lakóháza, az 1500-ban épült Perkunas-ház, valamint az érseki székesegyház, amely az ország legnagyobb gótikus temploma.

Fotó: Shutterstock

Az óvárosra és a Vytautas hídra a legszebb panoráma a Nemunas túlpartján lévő Aleksotas-kilátóból nyílik, ahova siklóval is fel lehet jutni. A nem túl széles folyó felett átívelő hidat Vytautas litván nagyfejedelemről nevezték el.

A helyiek szerint régen ez volt a világ leghosszabb hídja, ugyanis másfél hétig tartott rajta átkelni.

A történet alapja, hogy a 18. században Kaunas még a Julianus-naptárt használó ortodox Oroszországhoz, míg Aleksotas a Gergely-naptárt használó Poroszországhoz tartozott, és a két naptár közti eltolódás okozta ezt a fura helyzetet.

Fotó: Shutterstock

A szovjet uralom évtizedeire emlékeztet a KGB Atombunker Múzeum, amely Kaunas egyedülálló látványossága. Már az elhelyezkedése sem mindennapi, ugyanis hat méterrel a föld alatt található. Láthatunk itt mindent, amit a Szovjetunió titkosszolgálata használt: megfigyelő és lehallgató készülékeket, mobil rádiós adó-vevőket, zavaróállomást, poloskákat, de még szupergyors betöréshez használt eszközöket is. Az Ördögök Múzeuma (Velnių muziejus) egyedülálló a maga nemében a világon. Még az 1900-as évek elején Antanas Žmuidzinavičius impresszionista festő kezdte el gyűjteni az ördögöt ábrázoló különböző alkotásokat.

A múzeumban látható több mint 3000 alkotás a világ 70 országából származik.

​Mit kóstoljunk meg?

Fotó: Shutterstock

Készül a šakotis

Hagyományos fogás a šaltibarščiai, ami egy hideg céklaleves, valamint a cepelinai, illetve didžkukuliai néven is emlegetett, hússal, sajttal, illetve spenóttal töltött gombóc, melyet tejföllel és szalonnával tálalnak. Az italok közül klasszikusnak számít az alkoholt nem, vagy csak alig tartalmazó, édes ízű gira, melyet erjesztett rozsból készítenek, valamint a krupnikas néven ismert mézlikőr. A sütemények közül kihagyhatatlan a gomba formájú sausainiai grybukai, amelynek íze a mézeskalácsot idézi, valamint a látványra igencsak tetszetős šakotis, amely a mi kürtőskalácsunkhoz hasonlóan készül.


AMI MÉG ÉRDEKELHET