Ce oraș european are cel mai mare indice cultural? Top 5 destinații în care arta face legea!

Vezi care sunt cele mai bogate locuri din punct de vedere cultural din Europa, potrivit Euromonitor.

Foto: Shutterstock

Europa este casa unor opere de artă, comori istorice și spectacole fascinante de renume mondial. Paris, Londra sau Berlin dispun de nenumărate atracții turistice, dar cum rămâne cu cele mai bune oferte culturale, inclusiv teatre, muzee, săli de concerte și biblioteci?

Veneția - Puternică în materie de muzee

Foto: Shutterstock

Veneția se află în mod clar în fruntea listei de unități culturale, cu peste 38 de muzee, aproape 7 teatre, 12,7 biblioteci și peste 10 săli de concerte la 100.000 de locuitori. Pentru a le menționa pe cele mai importante, Basilica San Marco, cunoscută și sub numele de Biserica de Aur, datorită altarului său decorat cu sute de pietre prețioase, este unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură bizantină din Italia, dar și Muzeul San Marco este de asemenea o vizită obligatorie.

Palatul Dogilor, o capodoperă a arhitecturii gotice, găzduiește capodopere ale unor maeștri precum Titian, Tiepolo și Tintoretto.

Edinburgh - Cu castelul în centru

Foto: Shutterstock

Capitala scoțiană dispune de 7,74 muzee, 4,7 teatre, 1,29 biblioteci și 4,95 săli de muzică la 100.000 de locuitori. Unul dintre cele mai emblematice repere din Edinburgh este castelul orașului, care datează din secolul al XII-lea și găzduiește mai multe expoziții, precum și bijuteriile coroanei scoțiene. Muzeul Național al Scoției și străzile subterane din Mary King's Close sunt, de asemenea, atracții de neratat.

Amsterdam - Clasic și contemporan

Foto: Shutterstock

Indicele cultural al Amsterdamului este similar cu cel al capitalei scoțiene, cu 13,38 muzee, peste 7 teatre, 0,9 biblioteci și 2,56 de localuri de muzică la 100.000 de locuitori. Unul dintre cele mai populare muzee din oraș este Rijksmuseum, care găzduiește peste opt secole de artă olandeză, inclusiv lucrări ale unor maeștri olandezi precum Rembrandt, Van Gogh și Vermeer.

Cei care preferă arta modernă se vor bucura, de asemenea, de Muzeul Stedelijk, dedicat artei contemporane.

Florența - patria Renașterii

Foto: Shutterstock

Florența are 7,4 teatre și 6,5 biblioteci la 100.000 de locuitori, fiind totuși puternică la capitolul muzee (22), ceea ce nu este surprinzător, având în vedere că a fost centrul artei italiene în timpul Renașterii. Aici se află Galeria Uffizi, cel mai important și cel mai vizitat muzeu din regiune, care expune unele dintre cele mai importante lucrări din această perioadă. Sălile mai mici, dar totuși foarte importante, din Galleria dell'Accademia merită, de asemenea, să fie adăugate pe lista ta, mai ales dacă vrei să vezi celebra statuie a lui Michelangelo, David.

Milano - Centrul muzical

Foto: Shutterstock

Nu este o surpriză faptul că un al treilea oraș italian a intrat în topul locurilor cu cei mai mari indici culturali, cu aproape 6 muzee, peste 4 teatre și biblioteci și peste 6 săli de concerte la 100.000 de locuitori. Cea mai căutată este oferta muzicală și teatrală a orașului, cei mai buni cântăreți de operă din lume concertând la Scala din Milano.

Faimoasa Biblioteca Ambrosiana, numită după Sfântul Ambrozie, merită, de asemenea, o vizită.
AMI MÉG ÉRDEKELHET