Îți place să te plimbi printre clădiri spectaculoase? Iată 5 capitale europene ale artei stradale!

Pe baza tendințelor din social media, putem spune că un factor important pentru turiști este arta stradală locală pe care o pot întâlni.

Foto: Unsplash

Fie că este vorba de graffiti-uri minuscule ascunse pe o străduță sau de opere de artă de zeci de metri înălțime, care acoperă întregul perete al unei clădiri, arta stradală este acum parte integrantă a peisajului urban modern. Hai să vedem care sunt orașele europene cele mai cu cele mai mari resurse în această formă de artă liberă și creativă!

Londra - Secretele din Shoreditch

Foto: Unsplash

În ceea ce privește arta stradală, Londra este, în mod clar, cel mai interesant loc din Europa în acest moment, unul dintre cartierele sale artistice, Shoreditch, fiind fruntaș. Nu departe de cea mai aglomerată gară londoneză, zona aceasta, cunoscută și sub numele de centrul creativ al orașului, atrage anual milioane de turiști, care, pe lângă restaurantele excelente, vin din ce în ce mai des să se bucure de operele de artă în timp ce se plimbă pe străzi.

Paris - Casa artelor

Foto: Pexels

Capitala franceză găzduiește, de asemenea, o serie de instalații de artă stradală în apropierea principalelor gări, Gare du Nord, Gare de l'Est și Gare de Lyon, dar cele mai multe lucrări de artă stradală se găsesc în cartierul Belleville. Parisul are o istorie îndelungată de mecenat artistic, așa că nu este de mirare că este încurajată și această formă de expunere liberă și nonconformistă.

Berlin - Graffiti pe zid

Foto: Pixabay

Districtul Mitte din capitala germană este o zonă plină de viață, cu Gara Hauptbahnhof în apropiere și o succesiune de instituții de artă pe Insula Muzeelor. În orașul cândva divizat, vei găsi artă stradală peste tot, cum ar fi tronsonul de 1,3 km al East Side Gallery, unde rămășițele fostului Zid al Berlinului sunt acoperite cu lucrări colorate de-a lungul râului Spree.

Lisabona - Motive peste tot

Foto: Pixabay

În Lisabona, arta a făcut întotdeauna parte din peisajul stradal, este suficient să ne gândim la plăcile pictate manual - azulejos, care pot fi găsite aproape peste tot în capitala portugheză. Lisabona este încă unul dintre bastioanele artei stradale, ceea ce înseamnă că orașul este în continuă schimbare și are mereu ceva cu care să surprindă călătorii.

Roma - Creativitate suburbană

Foto: Facebook

Roma are, de asemenea, o bogăție de artă stradală, localizată în principal în suburbii, departe de zonele turistice. Așadar, dacă vrei să vezi mai mult decât Vaticanul, Colosseumul și alte repere istorice celebre din centrul orașului, îndreaptă-te spre cartierul Quadraro din sud-est, unde tururi ghidate de membrii M.U.Ro, proiectul non-profit Museo Urbano di Roma, te vor conduce de-a lungul celor mai interesante lucrări, sau spre cartierul San Lorenzo, în apropiere de gara Termini.

AMI MÉG ÉRDEKELHET