Ești în căutarea unei escapade romantice? Bamberg e de neratat!

Situat la confluența râurilor Main și Regnitz, acest oraș pitoresc bavarez se mândrește cu peste 2.400 de clădiri istorice și este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1993.

Foto: Shutterstock

Nefiind afectat de bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, centrul vechi din Bamberg este astăzi cel mai mare nucleu urban istoric intact din Germania. Plimbându-te pe străzile sale pietruite și prin clădirile medievale cu structură din lemn, te simți ca și cum te-ai afla în mijlocul unui film istoric romantic.

Foto: Shutterstock

Orașul din secolul al X-lea a fost favoritul lui Henric al II-lea, Împărat al Sfântului Imperiu Roman, care l-a făcut sediu episcopal în 1007 și, la scurt timp după aceea, a început construcțiile unei catedrale.

Domul, sfințit în anul 1237, este încă unul din cele mai importante monumente arhitecturale ale orașului Bamberg.

Bazilica ce are patru turnuri, este specială din punct de vedere arhitectural, fiind construită la trecerea dintre romantismul târziu și noul stil gotic. Printre reperele sale se numără mormântul fonadatorului său, Împăratul Henric al II-lea și cea mai faimoasă capodoperă a sculpturii gotice, Cavalerul din Bamberg - cea mai veche statuie ecvestră medievală. Deoarece nu se cunoaște nici numele artistului și nici al persoanei reprezentate, localnicii îl consideră cel mai cunoscut necunoscut din orașul lor. De asemenea, în catedrală este înmormântat și Papa Clement al II-lea (episcop de Bamberg înainte de pontificarea sa), al cărui sarcofag este singurul mormânt papal la nord de Alpi.

Foto: Shutterstock

Centrul vechi, din care o parte se află pe o insulă artificială creată pe râul Regnitz, este poreclită și Mica Veneție.

Potrivit legendei, episcopul de Bamberg nu a vrut să pună la dispoziție un teren pentru primărie pe moșia sa, așa că orășenii au ridicat clădirea pe piloți plasați în râu. Vechea Primărie (Altes Rathaus), este în prezent simbolul orașului Bamberg, fiind accesibilă prin Podul de Sus (Obere Brücke) și Podul de Jos (Untere Brücke). În interiorul clădirii se află cea mai mare expoziție de porțelan din Europa, așa-numita Colecție Ludwig. Zona din jurul primăriei este un punct de întâlnire preferat al localnicilor și turiștilor de pe ambele maluri ale Regnitzului, iar casele de pe mal, care aproape că ies din râu, respectiv bărcile și vapoarele amintesc cu adevărat de Veneția.

Foto: Pixabay

Atunci când locuitorii din Bamberg ies la o bere, ei spun în dialectul local franconian că "merg la pivniță" - "In Bamberg geht man auf den Keller". Dictonul provine de la faptul că berăriile obișnuiau să depoziteze berea sub pământ, în pivnițe de piatră - în multe locuri încă o fac. Iar berăriile sunt numeroase - în oraș sunt nouă, care produc în total 70 de tipuri diferite de bere. Acesta este motivul pentru care Bamberg este adesea numit „capitala secretă al berii din Germania”. Este cunoscut mai ales pentru specialitățile sale de bere afumată, dintre care cea mai renumită fiind băutura Aecht Schlenkerla Rauchbier.


AMI MÉG ÉRDEKELHET