De neratat într-un city break la Mostar (partea a II-a)

Comori ascunse în orașul bosniac și în jurul localității.

Foto: Pixabay

Mostar și împrejurimile reprezintă o zonă bogată în atracții, care merită inclusă în călătoriile noastre dacă ne dorim nu doar o destinație turistică clasică, ci și să vedem cu ochii noștri cum au modelat secolele o regiune.

Săritură de pe pod

Foto: Unsplash

De pe Podul Vechi, înalt de 24 de metri, tinerii îndrăzneți sar în râul Neretva, oferind turiștilor o priveliște specială, uluitoare, care taie respirația – deloc întâmplător acum strâng bani de la turiști în schimbul atracției. Iar cine va dori să sară de pe pod, poate încerca după un antrenament plătit, dacă are curajul...

Casa Biščević

Foto: Tripadvisor

În Casa Biščević (Biščevića kuća) construită în 1635, care evocă poveștile din „O mie și una de nopți”, putem obține o perspectivă asupra modului de viață al localnicilor în timpul perioadei otomane și putem avea o priveliște cu totul neobișnuită din fereastra cu vedere la râu în timpul zilei. În Kajtazova kuća, datând din secolul al XVI-lea, dacă este rugat, în cadrul unui mic tur ghidat proprietarul povestește despre curiozitățile vieții defunctei familii otomane, iar casa și curtea interioară sunt uimitor de frumoase.

Piatra Don’t Forget

Foto: Shutterstock

Observând clădirile din Mostar, în multe locuri putem descoperi urmele războiului. Iar în partea estică a orașului putem găsi această mică piatră inscripționată, care comemorează evenimentele istorice triste din anii 1990. Locuitorii orașului au suferit multe pierderi și nu ascund nici turiștilor ce evenimente tragice le-au modelat istoria.

Străzi pietonale

Foto: Shutterstock

Străzile pietonale sunt destul de aglomerate în timpul sezonului de vârf și, deși atmosfera lor este unică, merită să ne aruncăm în forfotă. Dacă obosim, putem să coborâm și pe străduțele laterale. Pe lângă căsuțele colorate, în micile magazine putem găsi și antichități speciale și mici comori.

Cimitirul orașului

Foto: Shutterstock

Caracteristica specială a cimitirului, care se ridică deasupra orașului, fiind situat pe un deal frumos, constă în proiectarea sa în cascadă, unde monumentele funerare albe și uniforme așezate în rânduri înguste oferă o vedere neobișnuită. Ca să nu mai vorbim de priveliștea frumoasă a întregului oraș de aici...

Cascada Kravica

Foto: Shutterstock

Pentru cine dispune de ceva mai mult timp și nu se oprește doar pentru o zi la Mostar, cascada Kravica (vodopad Kravica), care coboară de la o înălțime de 30 de metri, este o atracție obligatorie. Se găsește la 25 de kilometri de oraș și este cea mai populară destinație de excursii din zonă. Există aici mai multe locuri de camping și putem alege dintr-o multitudine de activități: înot, rafting, dar și participarea la un tur de canotaj. Meniurile restaurantelor locale sunt dominate de o multitudine de feluri de pește la grătar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET