¡HOLA! MÉXICO – vizită în Mexico City (PARTEA A III-A)

O viață este prea scurtă pentru a explora Mexicul – dar cu siguranță merită să începem cumva. Vă recomandăm un tur de două săptămâni.

Foto: Unsplash

Dacă cineva a neglijat până acum Mexicul din cauza riscului de securitate, poate sta liniștit; țara s-a dovedit complet sigură și prietenoasă chiar și pentru o femeie care călătorește solo, așa că avem nevoie doar de precauția obișnuită, nu trebuie să ne fie frică!

ZILELE 8-9 : BACALAR ȘI TULUM

Foto: Shutterstock

După atâtea bogății istorice, poate urma odihna binemeritată pe plajă! Revenind pe coasta de sud-est a Peninsulei Yucatán, merită vizat orașul Bacalar, aflat lângă un lac magnific. Călătoria din Mérida durează peste patru ore, dar și așa putem petrece după-amiaza la plajă. Culoarea apei este ca un vis, iar cel mai bun loc de relaxare este Cenote Cocalitos. Deși tot cenote se numește, de această dată nu este vorba de o peșteră: apa se unduiește lângă o frumoasă pajiște cu iarbă înaltă, în care se găsesc și mari formațiuni asemănătoare stâncilor și stromatoliți străvechi. Mai mult, niște leagăne și hamace au fost puse în apă pentru a contribui la atmosfera unică.

Foto: Unsplash

Și în orașul Tulum putem găsi un sit arheologic, unde taxa de intrare este surprinzător de mică în comparație cu faptul că se află în mijlocul unei stațiuni populare. După aceea, putem continua plaja fără griji, iar Laguna de Kaan Luum este cel mai bun loc. Un lac minunat cu apă de un turcoaz deschis, aproape transparentă, un rând lung de șezlonguri, leagăne și hamace pe și în apă, zone umbrite pentru relaxare perfectă și, cel mai important: spațiul este mare, nu este aglomerat, așa că este confortabil.

​ZILELE 10- 11: CIUDAD DE MÉXICO

Foto: Shutterstock

La Casa Azul

Acesta este sfârșitul turului Yucatan, după care merită să adăugăm câteva zile de vacanță în capitală și împrejurimi. Reîntorși la Playa del Carmen, predăm mașina, luăm autobuzul până la aeroportul din Cancún, și de acolo un zbor intern către Ciudad de México. Aici, printre primele lucruri de menționat ar fi Museo Frida Kahlo, care nu poate fi ratat. Blestemul popularității muzeului este că datele de vizită se umplu rapid, așa că trebuie să fim atenți și să rezervăm online din timp. În această casă albastră – La Casa Azul – s-a născut, a trăit și a murit Frida Kahlo, și nu întâmplător face un pelerinaj aici aproape fiecare turist care vizitează Ciudad de México.

Foto: Unsplash

Este dificil să obținem un bilet și la fosta reședință a lui Luis Barragán, care este o capodoperă a arhitecturii contemporane, și totodată parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Vânzările sunt deschise marți după-amiaza în fiecare săptămână pentru tururile ghidate din săptămâna următoare, iar biletele se epuizează la fel de rapid ca la concertul unei vedete rock. Pe de altă parte, grupurile sunt formate din doar șase persoane, așa că turul ghidat este foarte plăcut și familiar (din păcate, se pot face fotografii doar cu un bilet separat, foarte scump).

Și vorbind despre arhitectură: Gran Hotel Ciudad de México, situat lângă Plaza de la Constitución, este o capodoperă art nouveau, în care, în principiu, pot intra doar oaspeții, dar dacă portarul nu se uită, ne putem strecura pentru a arunca o privire.

​ZIUA 12: VALEA TEHUACÁN–CUICATLÁN

Foto: Shutterstock

Pentru ultimele două zile de vacanță, vă recomandăm câte o locație care se află la 3 ore de mers cu mașina de capitală, dar în schimb garantează o experiență wow! Una dintre ele este grădina botanică Helia Bravo Hollis, respectiv drumul care duce acolo prin valea Tehuacán–Cuicatlán. Aici primim adevăratul Mexic cu majuscule: până la marginea orizontului, cactuși uriași se ridică spre cer, nu este de mirare că întreaga zonă este considerată un sit al patrimoniului mondial.

​ZIUA 13: REZERVAȚIA MARIPOSA MONARCA

Foto: Unsplash

Rezervația Mariposa se află și ea pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Dacă avem noroc, putem prinde în timpul vizitei un roi de fluturi monarh, specie care își are reședința permanentă în jurul Marilor Lacuri americane, dar în lunile de iarnă migrează în Mexic. Sutele de milioane de fluturi monarh vin în 14 adăposturi, dintre care opt sunt situate în zona rezervației. În timpul iernii, aceste insecte atârnă în ciorchini pe copaci, adesea în număr așa de ridicat, încât ramurile se îndoaie sub greutatea lor. Dacă venim aici între decembrie și sfârșitul lunii februarie, în după-amiezele însorite putem vedea când își iau zborul în număr mare, în același timp. Este o adevărată magie să vezi asta, fiind destul de diferit în natură decât în parcuri artificiale de fluturi sau în grădini zoologice. Interesant este că acest loc de iernat ascuns a fost descoperit abia în 1975, fiind declarat rapid rezervație naturală și apoi patrimoniu mondial.

​ZIUA 14: CĂLĂTORIA SPRE CASĂ

Ziua finală, destinată cumpărării de cadouri și drumului spre acasă. Dacă este vorba de un zbor de seară, va mai fi timp pentru câteva obiective turistice și o vizită rapidă la muzeu. Din fericire, oferta capitalei este destul de mare – recomandăm muzeul de arheologie din Ciudad de México sau Museo Nacional de Antropología. Muzee interesante, restaurante bune, transport public excelent, siguranță publică – Ciudad de México este departe de vechea sa reputație proastă, devenind un loc cu adevărat potrivit pentru turiști.

AMI MÉG ÉRDEKELHET