Un weekend în Oradea

Orașul din Crişana, plin de clădiri emblematice, terase îmbietoare și spa de calitate îţi oferă experienţe pe care ţi le vei aminti toată viaţa.

Oradea
Foto: Pixabay


ARHITECTURĂ ART NOUVEAU

Foto: 123rf

Clădirile splendide în stil art nouveau sunt martorii vieții multiculturale efervescente de la începutul secolului 20. Oradea a câștigat pe drept calitatea de membru al Rețelei Orașelor Europene Art Nouveau mulțumită unor capodopere precum Palatul Vulturul Negru din centru (în imagine), cele două Case Adorján, Casa Poynár, Palatul Apollo, Palatul Stern, cele două Palate Moskovits și casa Darvas-La Roche care în curând va găzdui Muzeul Art Noveau. Majoritatea clădirilor sunt renovate, păstrând elementele arhitecturale originale.

LOCALURI PLINE DE ATMOSFERĂ 

Illusztráció: Vincze Dóra

Pe lângă pietonala din inima localităţii, un alt traseu apreciat este malul râului Crișul Repede, care străbate orașul. În parcurile umbrite, atmosfera plăcută și liniștitoare este oferită de terase pline de viață (Petit Café, RIVO) și de restaurante moderne, construite deasupra râului (Dock, Spoon, Crinul Alb). La poalele clădirilor elegante ne așteaptă localuri unice, precum BaRaw de lângă clădirea grandioasă a Palatului Justiției, bistroul de vinuri ReWine vizavi de Biserica Romano-Catolică „Sfântul Spirit" ori terasele de pe aleea Vasile Alecsandri din centru.

RELAXARE ÎN APĂ

Aquapark Nymphaea Oradea

Regiunea este vestită datorită apelor termale ce se găsesc aici, și care multă vreme erau accesibile doar la hotelurile și ștrandurile din stațiunile din jurul orașului. Însă de când a fost deschis centrul modern Aquapark Nymphaea, nu mai trebuie să părăsim orașul pentru a petrece timpul la spa. Toboganele în număr mare sunt preferatele copiilor, dar și părinții se pot relaxa excelent în saune, băi turcești și piscine terapeutice.

CADRU MEDIEVAL

Istoria bogată a localității atestate de peste 900 de ani poate fi vizionată la muzeul din incinta cetății Oradea, iar o plimbare în edificiul unic în Europa de Est, în formă pentagonală va fi un moment memorabil – sunt șanse mari ca în curtea interioară ori prin parcul de la poalele zidurilor cetății să întâlnim un târg meșteșugăresc ori un festival de amploare. Oradea păstrează și alte amintiri timpurii: catedrala romano-catolică este cea mai mare biserică construită în stil baroc din România, având pe o latură palatul episcopal la fel de impozant, iar pe cealaltă arcadele din Șirul Canonicilor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET