Orășelul din Alaska în care toată lumea locuiește într-o clădire uriașă

Nici măcar pentru a merge la cumpărături nu trebuie să părăsești blocul.

Foto: Shutterstock


Există o mulțime de orașe ciudate în întreaga lume, dar Whittier, Alaska, este unic din toate punctele de vedere: 85% din populația sa locuiește într-o singură clădire de 14 etaje.

Situat pe coasta Pacificului, în partea de sud a statului american, cei 270 de locuitori din Whittier trăiesc aproape toți în aceeași clădire de 14 etaje. De fapt, instituțiile publice ale satului, inclusiv oficiul poștal, spitalul, secția de poliție și magazinele locale, se află toate în aceeași clădire.

Foto: Shutterstock

Structura autonomă, ridicată în timpul Războiului Rece, a fost inițial o cazarmă militară conectată la "lume" printr-un tunel feroviar de 4 kilometri. Acesta din urmă a fost transformat între timp, astfel încât mașinile îl pot folosi la fel ca și trenurile, dar îi obligă pe locuitorii din Whittier să își organizeze viața în jurul unui orar special. Tunelul este închis în fiecare noapte de la 22.30 la 7.00 în timpul iernii și de la 23.15 la 5.30 în timpul verii.

Foto: Instagram

În ciuda acestui fapt, locuitorilor le place să trăiască aici.

După cum spun ei, deși poate părea ciudat pentru mulți oameni că totul se află într-o singură clădire, în realitate sistemul funcționează foarte bine. Clădirea școlii, de exemplu, este separată, dar copiii nu trebuie să călătorească prea mult, deoarece este conectată la clădirea principală, Begich Towers, tot printr-un tunel subteran. Situat în pădurea Chugach State Park, Whittier este o destinație populară pe timpul verii pentru pasionații de activități în aer liber, mulți fotografi de natură, excursioniști, pescari sportivi și canotori vizitând zona, iar mai multe vapoare cu excursioniști din Vancouver, Canada, se opresc în portul său.

AMI MÉG ÉRDEKELHET