Coco Chanel kedvenc helyei a divat fővárosában

Gabrielle „Coco" Chanelt zsenialitása a 20. század egyik legbefolyásosabb emberévé tette, pedig „csak" öltöztette a nőket. Az ötven éve elhunyt Coco Chanel nyomában járunk Párizsban.

coco chanel
Fotó: Getty Images


Fotó: 123rf

Chanel óra- és ékszerüzlet a Place Vendôme-ban

A kalapkészítőként indult divattervező neve egybeforrt Párizséval, a divat nagyasszonyának hatalmas szerepe van abban, hogy Párizs még ma is a divatkedvelők elsőszámú desztinációja. Mademoiselle Chanel élete nagy részét a 1er arrondissement-ban, azaz a francia fővárosnak a Szajna jobb partján, a Louvre környékén elterülő 1. kerületében töltötte, ahol kedvenc helyeinek java ma is megtekinthető.

Place Vendôme

Fotó: 123rf

Place Vendôme

Coco Chanel legfontosabb székhelye ez az első kerületi tér volt. Itt áll a Ritz luxusszálloda, ahol a második emeleten saját lakosztályban élt – ez ma is foglalható, éjszakánként potom 18 ezer euróért. A téren pedig a sok luxusüzlet közt egy Chanel óra- és ékszerboltot is találunk.

31 rue Cambon

Fotó: Instagram

Chanel szalon

A márka főhadiszállását mindössze néhány lépésre találjuk a Place Vendôme-tól, egy kis utcában. Az 1920-as években Coco megvásárolta az egész épületet: a földszinten üzletet nyitott, az első emeleten kapott helyet az haute couture szalonja, a második emeleten pedig egy saját apartman, ahol vendégeket fogadott és szórakoztatott – habár továbbra is a Ritzben lakott.

Théâtre des Champs Élysées

Fotó: Instagram

Coco Chanel nemcsak szívesen járt színházba, de kosztümtervezőként gyakran dolgozott együtt rendezőkkel, például a Théâtre des Champs Élysées-ben 1924-ben bemutatott Le train bleu című balettelőadásban. Emellett patronált néhány, később világhírűvé váló fiatal művészt, többek közt Igor Stravinskyt.

Ezeket se hagyd ki Párizsban!

Grand Palais

Fotó: Getty Images

Grand Palais és az Eiffel-torony


Ebben a gyönyörű palotában tartják évente kétszer a Chanel haute couture divatbemutatóit. Az extravagáns show-kon részt venni igazi kiváltság, de a szemben lévő Petit Palais-ban székelő Párizsi Szépművészeti Múzeumot bárki felkeresheti.

Angelina

Fotó: Instagram


A 20. században Párizs volt a világ művészeti központja, és az Angelina egyike volt a néhány, korabeli sztárművészek által frekventált vendéglátóhelynek. A közel 120 éves, elegáns teaház ma is működik, néhány lépésre a Place Vendôme-tól, leghíresebb nyalánkságuk a L'Africain névre hallgató forrócsoki.

Musée des Arts Décoratifs

Fotó: Instagram

Divatmúzeum


A régen külön múzeumként működő divatmúzeum, a Musée de la Mode et du Textile ma már egy nagyobb, divattal, dizájnnal és képzőművészettel foglalkozó múzeum része. A Louvre egyik szárnyában kapott helyet a Musée des Arts Décoratifs, benne számos felbecsülhetetlen értékű haute couture ruhakölteménnyel.

Le Grand Véfour

Fotó: Instagram

Le Grand Véfour


A város egyik legelőkelőbb étterme a 18. század óta, így természetesen Chanel is gyakran megfordult itt. A ma már két Michelin-csillagos helyen a menüért egy igazi sztárszakács felel, de a show-t könnyedén ellopja az étel elől a lenyűgözően gazdagon díszített, történelmi enteriőr.

AMI MÉG ÉRDEKELHET