O expoziție nouă și inovatoare se deschide în Canada

Cea mai mare colecție publică de artă inuită din lume se deschide în Winnipeg.


Winnipeg Art Gallery (WAG) va deschide în cele din urmă Qaumajuq, cea mai mare colecție publică din lume de artă contemporană inuită, iar evenimentul va fi sărbătorit cu o expoziție virtuală.

Qaumajuq, care înseamnă „este luminos, este aprins" în inuktitutan, este un centru de artă unică, care se întinde pe 185.000 de metri pătrați în centrul orașului Winnipeg. Galeria speră să „pună în legătură nordul și sudul Canadei" și să ajute la reconcilierea trecutului colonial al țării. Noul muzeu a reprezentat un efort colectiv între artiști și consilieri ai comunității indigene, precum și partenerii WAG.

Foto: Lindsay Reid/WAG

Spațiul se va deschide publicului pe 27 martie, dar oricine din întreaga lume poate afla despre arta și cultura inuită din confortul propriilor case în cadrul evenimentelor virtuale. Pe 26 martie la 01:30 în România (adică 25 martie, 18:30 – ora locală), inaugurarea virtuală va include un tur al spațiului și colecția unică de artă din interiorul acestuia, precum și o imagine de ansamblu asupra inspirației din spatele designului clădirii. Evenimentul va fi marcat şi de un spectacol live. Pe 27 martie, tot la 01:30 (adică 26 martie, 18:30 – ora locală), se va ține o ceremonie și va avea loc o sărbătoare virtuală, inclusiv o binecuvântare a lui Qaumajuq de către cele Șapte Națiuni din Manitoba, precum și povestiri și sărbători de la grupuri din Canada.

Foto: Lindsay Reid/WAG

Un video interesant despre colecţia inedită

www.youtube.com

Moving the art into Qaumajuq's Visible Vault
AMI MÉG ÉRDEKELHET