„Al 8-lea continent” – un concept pentru curățarea oceanelor

Designerul Lenka Petráková propune rezolvarea uneia dintre cele mai mari probleme legată de poluare din lume – deşeurile din oceane – printr-un concept inovator.

Ilustraţie: Lenka Petráková

Numit „Al 8-lea continent", conceptul designerului din Slovacia colectează resturi de plastic de pe suprafața apei și le descompune în material reciclabil. Imensa stație plutitoare imaginează un viitor mai curat și durabil pentru mediile marine.

Structura este concepută pentru Oceanul Pacific, fiind alcătuită din cinci părți principale: bariera, colectorul, centrul de cercetare și educație, sere și locuințe. Bariera servește la colectarea deșeurilor, care apoi sunt sortate, descompuse și depozitate în colector. Pe lângă curățarea apei, Lenka Petráková își imaginează stația plutitoare și ca o platformă interdisciplinară. Prin urmare, centrul de cercetare și educație este un loc pentru a studia condițiile din ce în ce mai îngrijorătoare ale mediilor marine.

Ilustraţie: Lenka Petráková

Fiecare dintre cele cinci elemente este adaptat pentru a se potrivi perfect rolului său. Bariera plutește la suprafața apei și deplasează deșeurile către colector. Tehnologia de colectare din centrul structurii este concepută pentru a optimiza manipularea deșeurilor. Centrul de cercetare și educație este legat de colector și sere pentru a urmări procesele și a le studia. Serele sunt modelate pentru a optimiza colectarea apei sub formă de condens și seamănă cu velele mari pentru a permite vântului să circule în cadrul stației.

Ilustraţie: Lenka Petráková

Chiar dacă este doar un concept, staţia plutitoare gândită de Lenka Petráková poate să fie o soluţie fezabilă – aşa s-au gândit şi membrii juriului care i-au acordat marele premiu pentru arhitectură și inovație în urma unui concurs lansat de Fundația Jacques Rougerie.

Ilustraţie: Lenka Petráková

AMI MÉG ÉRDEKELHET