Dolce vita: visszatér a Concorso d’Eleganza Villa d’Este

Ha szűkösebb körülmények között is, és május helyett októberben, de idén már ismét megrendezik a világ jelenlegi legrégebbi veteránautós szépségversenyét.

Társasági esemény és látványos parádé – mindez lenyűgöző környezetben, a Comói-tó partján. Ez a Concorso d'Eleganza Villa d'Este!

Az automobilizmus hajnalán a luxuskategóriás járművek esetében népszerűek voltak az rendelésre készült, egyedi karosszériák, amelyet a nagy gyártók által biztosított tecnológiára (alváz, motor, hajtáslánc) a nagy divatházakhoz hasonlóan működő neves karosszériaműhelyek készítettek. És ahogy egykoron a francia arisztokrácia prominensei a városi parkokban parádéztak mesterien kidolgozott, díszes hintóikkal, a szoborszerű, egyedi autók is státusszimbólumokká váltak, amellyel nyilvánvalóvá lehetett tenni a tulajdonos társadalomban elfoglalt helyzetét.

A ruhákhoz hasonlóan az autós divatvilágnak is Párizs, London, New York és Milánó volt a központja, itt működtek a legnagyobb és legnevesebb karosszéria-szabászok. A francia fővárosban pedig – a történészek szerint 1923-ban – összekötötték a két ágazatot. Az első concours d'elegance, vagyis az elegancia versenye, egyszerre volt az öltözékek és az extravagáns autók parádéja, ahol díjazták a legszebb ruhákat és autókat, tovább növelve a nyertes divatházak és karosszériaműhelyek presztízsét. A concours d'elegance társadalmi eseménnyé vált és kirajzott Párizsból.

Guruló szobrok

Fotó: BMW Press

A ma is létező parádék közül a legrégebbi az olaszországi Concorso d'Eleganza Villa d'Este, amelyet 1929-ben rendeztek meg először. A felső tízezer tagjai a nagyközönség előtt büszkélkedhettek és versenyezhettek legújabb négykerekű szerzeményeikkel. Mindezt impozáns környezetben tehették meg: a Comói-tó partjának látképét a 16. század óta meghatározó Villa d'Este reneszánsz kertjében. Az egyedi karosszériaépítés hanyatlása miatt 1949 után a Concorso d'Eleganza sokáig feledésbe merült, végül 2002-ben sikerült eredeti pompájában feltámasztani az eseményt. Azóta minden évben 50 klasszikus négykerekű eleveníti fel az észak-olaszországi designműhelyek aranykorát.

Szűkebb körben

Fotó: Concorso d'Eleganza Villa d'Este

A parádé újkori történetében eddig csak egyszer, tavaly nem rendezték meg az eseményt, idén azonban már ismét lesz Concorso d'Eleganza Villa d'Este, igaz a szokásos májusi időpont helyett október 1-3. között tartják meg a veteránautós szépségversenyt.

A járványheyzet miatt nemcsak a dátum változott, de a 2021-es felvonást kissé szűkebb körben, korlátozott körülmények között rendezik meg: a kiállítás idén nem érinti a Villa Erba luxusszálloda parkját és elmarad a Concorso di Motociclette motorkerékpár-szépségverseny is. A 2019-es siker után a Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2021-ben ismét néhány résztvevő exkluzív utazásával, a Villa d'Este Prelude Tour felvezető kirándulással veszi kezdetét. A túrát idén szeptember 30-án rendezik meg a Comói-tó partján, Cernobbio városából indulva. A különleges autókat minden érdeklődő körbecsodálhatja Bellagióban, ahol a konvoj délben megpihen.

Videó a 2019-es eseményről

www.youtube.com

Our Passion. Our Adventures. Concorso d´Eleganza Villa d´Este 2019.

Fotógaléria

AMI MÉG ÉRDEKELHET