Conducere sigură, vizibilitate perfectă

Pentru o vedere optimă în timpul condusului, trebuie să fiți pregătiți pentru două situații de bază.

Foto: Unsplash

Pentru condițiile de vizibilitate redusă, caracteristice ploii, amurgului şi nopții, respectiv pentru oboseala ochilor, care în funcție gradul de sănătate şi starea de spirit poate apărea în orice moment.

ÎNTREŢINEŢI MUSCULATURA OCHIULUI

90% din deciziile importante ale șoferilor se bazează pe vedere. Echilibrul musculaturii înseamnă că puteți focusa ușor pe un obiect cu ambii ochi. Deși în condiții normale șoferii pot compensa lipsa de concordanță a mușchilor, pâna la urmă eforturile duc la oboseală.

Cum să procedați:Dacă medicul vă prescrie ochelari pentru condus, purtați-i tot timpul. Dacă nu aveți o percepție a adâncimii corespunzătoare, fiți prudenți la depășire!

Foto: Unsplash

EXERCIŢII PENTRU OCHI: UN TRATAMENT NATURAL

Clipire:Clipiți conștient și în paralel faceți un masaj ușor în jurul ochilor. Rezultatul: se schimbă filmul lacrimal, se îmbunatațește alimentarea cu sânge a ochiului și se relaxează mușchii din jurul ochiului.

Privire:cu capul ținut drept și nemișcat, priviți în direcțiile principale (în dreapta, în sus, în stânga și apoi în jos) doar prin mișcarea ochilor, iar în părțile laterale odihniți ochii.


PRIVIŢI ÎN „SPATELE" FARULUI

Pentru conducerea sigură pe timp de noapte, trebuie să puteți face față luminii orbitoare a farurilor mașinilor care vin din sens opus. Pentru acest lucru este necesar ca ochii să-și revină rapid după strălucirea farurilor. După vârsta de 40 de ani, capacitatea de conducere pe timp de noapte se deteriorează rapid, cel mai bine fac față ochii șoferilor între 20-30 de ani.

Cum să procedați:Conduceți mai încet și verificați periodic farurile, pentru ca fiecare să fie în unghiul potrivit și să asigure luminozitate maximă.

Foto: Pexels

EVITAŢI DISCROMAŢIA

Perceperea culorilor este o parte importantă a condusului; șoferii trebuie să recunoască și să distingă culorile diferite. Cei care sunt constienți de discromația lor, trebuie sa învețe să facă distincție între culorile din trafic pe baza poziției și luminozității lor.

Cum să procedați:Faceți regulat un examen oftalmologic și aveți grijă ca parbrizul și geamul din spate să fie curate și neabrazive, pentru a nu refracta lumina și a nu împiedica recunoașterea culorilor.

TIMP DE REACȚIE: REGULA DE 0,4 SECUNDE

În timpul condusului, și pentru cea mai simplă reacție avem nevoie de cel puțin 0,4 secunde. Dacă suferiți de miopie și observați un semn de oprire doar de foarte aproape, nu va mai ramân 0,4 secunde pentru a reacționa. Conduceți, deci, mai încet! În cazul miopiei, creșterea vitezei înseamnă și un grad de pericol tot mai ridicat de la un moment la altul.

AMI MÉG ÉRDEKELHET