5 mâncăruri tradiționale care trebuie încercate în Croația

Atunci când vizitezi Croația, indiferent în ce parte a țării ajungi, un lucru este sigur: te vei bucura de mâncare delicioasă.

Foto: Unsplash


Croații sunt adevărați gurmanzi și foarte mândri de mâncarea lor tradițională. Cu o țară binecuvântată din punct de vedere geografic și care are de toate, de la mare la munți și văi, mâncarea croată este foarte diversă. Aflată din punct de vedere istoric la granița dintre Est și Vest, nu este surprinzător faptul că bucătăria croată are multe influențe diferite, ceea ce o face imaginativă și bogată în arome. Îți prezentăm cele mai bune cinci feluri de mâncare din diferite regiuni ale țării.

Čobanac - tocană ciobănească din Slavonia

Foto: Shutterstock

Čobanac, sau "tocănița ciobanului", este un fel de mâncare tradițională din Slavonia, partea de est a Croației. Creată inițial de ciobanii din Slavonia, care își petreceau zilele în păduri, mâncarea constă din carne de vită și de porc tăiată în cuburi, multă ceapă și o varietate de legume, inclusiv ardei iute pentru a-i da un gust picant. Tradiționalul "čobanac" se prepară într-un ceaun de cupru, la foc natural, și necesită ore întregi de pregătire. Există o vorbă care spune că știi că un 'čobanac' este bun dacă, atunci când se varsă pe haine, pata nu se mai poate îndepărta.

Fuži din Istria

Există multe delicatese din Peninsula Istria care sunt recomandate, iar 'fuži' se află cu siguranță în fruntea listei. Cândva considerate în Istria ca fiind "mâncarea de zi cu zi a unui om sărac", pastele de casă răsucite sunt acum considerate o delicatesă și sunt servite în unele dintre cele mai bune restaurante din Croația. 'Fuži' se potrivesc cel mai bine cu diferite tipuri de sosuri, numite 'šug', care se prepară de obicei din fructe de mare, caracatiță sau carne de vită.

Peka

Foto: Shutterstock

"Peka" sau "sub clopot" nu este un fel de mâncare, ci un mod specific, tradițional de a pregăti o masă - orice este preparat în acest mod este atât de delicios, încât îți lasă gura apă doar la simpla menționare. Folosit de obicei de-a lungul coastei din Dalmația, procedura include prepararea mâncării la foc deschis acoperit cu un capac din lut sau din fier (de obicei în formă de clopot - de unde și numele). Indiferent dacă se prepară miel, vițel sau caracatiță, mâncarea va fi cât se poate de fragedă și va dezvolta o aromă specifică în acest proces.

Friptură de curcan cu mlinci 

Curcanul cu "mlinci" (purica sa mlincima) este o mâncare croată clasică, tradițională, în special în Zagreb și în nordul țării. Și în timp ce fripturile de curcan sunt bine cunoscute în multe bucătării diferite, "mlinci" sunt o specialitate croată - pâinea plată subțire, de obicei făcută în casă, uscată, este ruptă în bucăți și apoi amestecată cu sucurile curcanului fript. "Mlinci" devin moi și delicioase, purtând într-o oarecare măsură aroma curcanului, completând în mod ideal carnea. Curcanul cu "mlinci" se servește de obicei la întâlnirile de familie și de sărbători, iar în Zagreb și în nordul Croației a devenit, de asemenea, o marcă înregistrată a mesei de Crăciun.

Štrukli

Foto: Shutterstock

Originare din partea de nord a Croației, Zagorje, mâncărurile 'štrukli' au dublu rol, atât de fel principal, cât și de desert. Aluatul gustos este umplut cu brânză proaspătă și cremoasă, formând o combinație perfectă de savurat. Le poți mânca dulci sau sărate, fierte sau coapte. Există multe completări la štrukli, cum ar fi diferite tipuri de fructe, cum ar fi afine sau cireșe, iar "štrukli" coapte merg foarte bine cu puțină smântână pe lângă.

From Your Site Articles
AMI MÉG ÉRDEKELHET