Átúsztak az óceán szárazföldektől legtávolabbi pontja felett

Alighanem a 62 éves Chris Brown és 32 éves fia, Mika az első emberek, akik megmártóztak az óceánban a Föld minden szárazföldtől legtávolabb eső pontjánál.

Fotó: Shutterstock


A brit apa-fia páros az úgynevezett Nemo-pontot vette célba, amely földrajzi helyként a legtávolabb van bármilyen szárazföldtől.

Az ehhez legközelebbi emberlakta terület ugyanis a Húsvét-szigetek egyike, a 2688 kilométerre levő Motu Nui, de a legközelebbi szárazföld, a Nemo-ponttól északra fekvő Ducie-szigetek is hasonló távolságra van.

A szenzációs családi expedíció így egy olyan helyet keresett fel, amely körül az Európa területének több mint kétszeresét kitevő 22,5 millió négyzetkilométeren kizárólag óceán található. Gyakorlatilag Brownékhoz a Föld felett mintegy 400 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás asztronautái voltak a legközelebb lévő emberek.

A LadBible beszámolója szerint a két férfi öt évnyi tervezés után nyolc napig utazott a helyszínre, amelyet idén március 20-án értek el. Ekkor ereszkedtek csónakjukból a vízbe, és zászlóval a kezükben 20 percen át úsztak a Nemo-pont felett. A Csendes-óceán ezen részét egyébként „űrhajótemetőnek” is nevezik, hiszen ide irányítják az űrből visszatérő, fölöslegessé vagy veszélyessé vált eszközöket, mivel lakott terület hiányában itt a legkisebb a baleset vagy károkozás esélye.

AMI MÉG ÉRDEKELHET