Jazzhangulatban, Csíkszeredában

Idén július 28 és 31. között rendezik meg a csíkszeredai CSÍKIJAZZ Nemzetközi Jazzfesztivált.

Csíkszereda nemzetközi jazzfesztiválja, a CSÍKIJAZZ az utóbbi években világhírű előadókkal, nemzetközi elismerésnek örvendő vendégekkel kényeztette a dzsesszműfaj szerelmeseit a Mikó-várban.

A 2009-ben “Mini Jazzfesztivál“ néven indult rendezvény ma már kétségkívül nem csupán a város és a térség, hanem Székelyföld legjelentősebb zenei eseménye. Ereje a műfajok változatosságában rejlik, emellett ezen a fesztiválon évről évre alkalmat kapnak a bemutatkozásra a helyi, fiatal tehetségek is.

Minden évben egy-egy új művészeti ágat is hozzákapcsolnak a szervezők a fesztiválhoz, ami még érdekesebbé teszi a fesztivál.

Az első a grafika és festészet volt, tavaly ikebana készítés történt zenére, idén pedig a tánc jön be, mint új színfolt, mely szervesen összekapcsolódik majd a zenével. Lényeges szempont évről évre, hogy legyen képviselve például a klasszikus jazz, latin jazz, vagy akár jazz-rock is, sőt néha könnyűzenei előadókat is bevonnak, akár dj-ket is, (természetesen jazz zenészekkel együtt), így sikerült elérni azt, hogy azok is kíváncsiak legyenek a fesztiválra, akik egyébként nem vallják magukat jazzkedvelőknek.

Az idei fesztivált a sztárvendég, az örmény származású Tigran Hamasyan zongorista fellépése zárja, aki a The Call Within című lemezét mutatja be. A számos nemzetközi előadó mellett természetesen a romániai és magyarországi zenészek lesznek többségben. Fellép többek között Budapest két legismertebb improvizációs csapata, a Random Trip és a Seven Seconds In the Future, de koncertezik a Folkfantastic zenekar, valamint Sárik Péter, Luiza Zan és Borlai Gergő is.

A fesztivál ideje alatt nagy zsongás lesz a városban, hiszen helyet kapnak különböző társrendezvények is, off-programok, mint pl a gyerekfoglalkozások, jazz kocsma, ingyenes koncertek, utcazenei megmozdulások, és lesznek örömzenélések is, ami már hagyománnyá vált ezen a fesztiválon, és külön zenei csemegének számít az ínyenc jazzkedvelők számára.

AMI MÉG ÉRDEKELHET