Cu iahtul prin Mediterană

Vă prezentăm cele mai bune locații din zona Croația, Grecia și Italia.

Foto: Unsplash



Croaţia: mii de insule

Foto: 123rf

Marina din Sukosan, Croația

Cu litoralul său de 1.800 kilometri şi cele 1.185 insule, Croaţia este un adevărat paradis al navigatorilor. Gama de ambarcaţiuni pentru închiriat este una foarte largă, iar preţurile depind de dimensiuni, de numărul de cabine şi, evident, de sezon, situându-se în general undeva între 800 şi 4.000 euro. Pentru o familie, ambarcaţiunea poate fi o alternativă pentru cazarea în hotel. Probabil că cel mai potrivit punct de pornire într-o croazieră este Sukosan. Orăşelul situat lângă capitala Dalmaţiei, Zadar, se poate mândri cu cel mai mare port adriatic destinat ambarcaţiunilor mici, cu 1.700 de locuri de ancorare. De la Sukosan ajungeţi uşor în Parcul Naţional Kornati, Canalul Sibenik sau Golful Bozava. Condiţiile de vânt favorabile şi nenumăratele insule oferă destinaţii diversificate, şi practic în fiecare zi putem alege dacă preferăm să petrecem noaptea într-un port, într-un sat de pescari sau într-un golf înconjurat de natura sălbatică. Dacă o luaţi spre sud, un punct sigur de reper este portul din Vodice cu 415 locuri de ancorare sau portul din Dubrovnik.

Italia: foci şi legende

Foto: Unsplash

Cei care îşi aleg ca locaţie a croazierei lor Marea Tireniană pot porni pe urmele eroilor mitologici, căci legenda spune că Odiseu şi Aeneas au navigat prin extremitatea sudică a golfului Salerno. Pitorescul Agropoli este un loc de pornire ideal, iar de aici vă recomandăm să o luaţi spre nord, în golful napolitan, unde apoi veţi avea ceva de văzut în fiecare zi. Puteţi să ancoraţi în centrul istoric al oraşului Salerno, pe Insula Capri, apoi pe peninsula Sorrento şi, desigur, vă aşteaptă şi Napoli, cu portul Darsena Acton. Nu trebuie să rataţi câteva plimbări şi pe uscat: urcaţi pe Vezuviu şi vizitaţi ruinele de la Pompei. Totuşi, Marea Tireniană oferă posibilităţi şi pentru cei care preferă apele mai liniştite şi mai puţin vizitate de turişti. Deşi Sardinia, aflată la peste 100 mile marine de Napoli, este a doua cea mai mare insulă din regiunea mediteraneană, numai în partea nordică a insulei se găsesc porturi ce se ridică la nivelul celor din Adriatică. Dintre acestea se remarcă unul dintre cele mai curate şi mai bine dotate porturi de iahturi din Europa, marina Portisco, ce reprezintă un punct de pornire optim pentru explorarea nord-estului Sardiniei. De aici, se pot descoperi locuri minunate cum ar fi uluitorul grup de insule Maddalena, strâmtoarea Bonifacio, şi vă puteţi apropia chiar şi de ultima populaţie de foci care trăiesc în golful Osorei.

Grecia: pentru orice vârstă

Foto: Unsplash

Nici Grecia nu e renumită numai pentru monumentele sale istorice şi pentru plajele sale însorite: Marea Egee îi aşteaptă şi pe navigatorii de la bordul velierelor. Sezonul durează în general din martie până în noiembrie, însă infrastructura nu este nici pe departe atât de dezvoltată ca pe coasta croată Adriatică. Chiar dacă puţinele porturi nu sunt la fel de bine dotate ca în Dalmaţia, ancorarea este mai ieftină – sau chiar gratuită. Dat fiind că în lunile de vară domină vântul de nord numit meltemi, cel mai indicat este să vă proiectaţi itinerariul dinspre nord spre sud. Una dintre cele mai populare rute este cea între Atena şi Insula Kos (ambele destinaţii finale oferind o mulţime de obiective turistice), care poate include şi o oprire pe Insula Rhodos, sau la grupul de Insule Ciclade din mijlocul Mării Egee. Cu cele 1.000 de locuri de ancorare, portul Alimos, situat la 15 km de Atena, este un loc de pornire ideal, în timp ce pe Insula Kos, navigatorii sunt aşteptaţi printre altele de vechiul port. Oriunde în Grecia avem toate şansele să trecem pe lângă insule sau golfuri nelocuite şi porturi pestriţe de pescari.

AMI MÉG ÉRDEKELHET