Cultura berii din Belgia face parte din patrimoniul mondial UNESCO

Cu peste 1.500 de tipuri de bere produse cu diferite metode de fermentare, fabricarea şi aprecierea acestei băuturi face parte din patrimoniul viu al multor comunităţi aflate pe întreg teritoriul Belgiei.

Foto: Pixabay


Există anumite regiuni din Belgia cunoscute pentru varietăţile lor de bere, în timp ce unele comunităţi de călugări catolici (trapişti) au fost, de asemenea, implicate în producţia de bere, şi care oferă profiturile în scopuri caritabile. În plus, berea este folosită şi în gastronomie, inclusiv la crearea de produse precum brânza spălată cu bere, care poate fi asociată cu unele alimente, ca şi în cazul vinurilor.

Berile belgiene sunt printre cele mai variate şi numeroase din lume. Dintre diferitele tipuri, pilsener, berea belgiană şi lambic special sunt foarte populare. Alte sortimente de bere belgiană sunt: albă, abaţie, triplă, trapistă, de sezon, de masă, etc.

Foto: Shutterstock

Stilurile de bere belgiană au, practic, o varietate aparent nesfârşită de procese de fabricare a berii, culoare, textură, metodă de fermentare, drojdii utilizate şi, desigur, cunoştinţele şi tradiţia care implică producerea berii. Mai multe bresle de bere au fost fondate în Belgia în secolul al XIV-lea: la Bruges în 1308, la Liege în 1357 şi la Bruxelles în 1365. La începutul secolului al XX-lea, Belgia avea peste 3.000 de fabrici de bere şi peste 200.000 de cafenele, respectiv o cafenea la fiecare cinci case.

Foto: Shutterstock

Deşi contribuie cu doar 1% la producţia globală de bere, Belgia produce de zece ori mai mult pe cap de locuitor decât media globală. Cu circa două miliarde de litri de bere pe an, Belgia nu este, însă, cel mai mare producător din Europa (primul loc fiind deţinut de Germania). Cu siguranţă, însă, Belgia câştigă la acest capitol prin diversitatea berii şi versatilitatea culturii sale. Aproape două treimi din producţia de bere belgiană este destinată exportului, la această impresionantă cifră contribuind numărul mare şi diversitatea stilurilor tradiţionale din această băutură, de la berea de abaţie la cea denumită "Lambic".

AMI MÉG ÉRDEKELHET