Cum putem învinge astenia de primăvară?

Oare oboseala de primăvară este un fenomen dovedit ştiinţific sau este o scuză pentru starea de letargie? Răspunsul: oboseala/astenia de primăvară este un fenomen real, iar simptomele pot fi atenuate.

Foto: Shutterstock
Dimineaţa vă treziţi fără vlagă, nu aveţi chef să mergeţi nici până la baie, darămite la serviciu? După masă sunteţi atât de obosit încât parcă aţi fi alergat la maraton toată ziua? Iar când vine seara nu vă interesează nici măcar finalul serialului preferat? Dacă vă sunt cunoscute aceste situaţii, nu vă îngrijoraţi: este doar reacţia firească a organismului la trecerea de la iarnă la primăvară.

Oboseala de primăvară este un fenomen bine cunoscut, în special în rândul femeilor, celor tineri şi de vârstă mijlocie – însă nu iartă nici bărbaţii sau pe cei vârstnici. Conform specialiştilor, la originea fenomenului stau mai mulţi factori, ce se pot împărţi în două mari grupe. Instalarea senzaţiei de oboseală este cauzată în primul rând de schimbările din funcţionarea hormonilor, în care rolul principal îl au doi hormoni: melatonina, răspunzătoare de ciclul de somn şi serotonina răspunzătoare de senzaţia de fericire. În lunile de iarnă, când este mai puţină lumină creşte cantitatea de melatonină în organism, provocând somnolenţă şi creşterea necesităţii de a dormi. Din cauza lipsei luminii naturale pe termen lung (vorbim de luni întregi), se instaurează o lipsă acută de serotonină în organism, influenţând negativ starea sufletească.

Foto: Shutterstock

Cealaltă cauză a asteniei de primăvară este lipsa de vitamine.

La sfârşitul iernii ne aflăm deja într-o dietă bogată în grăsimi şi calorii, consumând mai puţine fructe şi legume proaspete – astfel ajung mult mai puţine vitamine şi minerale în organism. Mai mult, când afară este frig ne mişcăm mai puţin, ieşim mai rar în aer liber, toate astea provocând o încetinire a metabolismului, cu efect şi asupra condiţiei fizice. De aici rezultă acea stare neplăcută despre care am vorbit la început: o creştere a necesităţii repausului, somnolenţă permanentă, oboseală cronică şi lene – toate pot să ne dea de furcă primăvara. Dincolo de simptomele fizice, adesea ne confruntăm cu melancolia şi lipsa poftei de viaţă, acea stare bine cunoscută de mulţi, de „n-am chef de nimic azi”. Ca să fie şi mai greu, specialiştii ne atenţionează că pe lângă toate aceste simptome pot să apară şi deficienţe motivaţionale care în cazuri grave pot influenţa serios capacitatea de muncă. Mulţi dintre noi, ca să evite stările de indispoziţie, evadează în mâncare şi încearcă să-şi substituie hormonii fericirii prin consum de dulciuri.

Aşa iată că apar şi kilogramele în plus.

​Ce putem face?

Foto: Shutterstock

Printr-un stil de viaţă sănătos – în primul rând prin respectarea unui ritm zilnic – aport de vitamine şi multă mişcare, simptomele pot fi atenuate. Mişcarea intensivă asigură producerea endorfinelor – bineînţeles, tipul de mişcare ales trebuie să fie personalizat. Sunt persoane care preferă sporturile „masculine” care solicită un fizic bine lucrat, alţii optează pentru jocurile cu mingea iar tot mai multe persoane preferă formele de mişcare mai liniştite, meditative – ca de exemplu yoga. Este foarte important să ne mişcăm cât mai mult în aer liber şi dacă se poate la lumina zilei, ca să putem savura şi efectul binecuvântat al razelor soarelui. Astfel poate că şi organismul va trece mai uşor la ora de primăvară, iar noi putem să ne trezim la activitate odată cu natura.

8 recomandări împotriva indispoziţiei

Foto: Shutterstock

  • Nutriție: Să mâncăm câte puţin de mai multe ori pe zi, consumând multe fructe şi legume. Să consumăm cu precădere feluri bogate în vitamina B5 (păstrăv, gălbenuş de ou, ficat, nuci, camembert) şi în vitamina B6 (seminţe oleaginoase, linte, ton, somon).
  • Mic dejun: Tot timpul trebuie să energizăm organismul dimineaţa pentru întreaga zi, acest lucru este şi mai important primăvara.
  • Băutură: Să respectăm regula de cel puţin 2 litri de lichide pe zi.
  • Duş: În locul băilor relaxante în cadă mai bine să facem duşuri alternative cu apă caldă-rece, acestea stimulează circulaţia.
  • Sauna: Sauna are excelente efecte de relaxare şi detoxifiere.
  • Mişcare: Prin activitate fizică putem reumple și rezervele golite de hormoni de fericire.
  • Râsul: Este foarte important să râdem, fie cu prietenii sau persoana iubită, fie vizionând o comedie! La fel şi zâmbetele ne eliberează, să încercăm să zâmbim cât mai des.
  • Aer liber: Dacă e soare, să ieşim cel puţin zece minute afară, vom simţi imediat efectul benefic al razelor solare!


AMI MÉG ÉRDEKELHET