Cum să închiriem o mașină? Sfaturi practice pentru a evita inconveniențele!

În multe situații, este mai ușor și mai comod să închiriem o mașină în timpul călătoriei. Să vedem cum să facem acest lucru în mod inteligent!

Foto: Unsplash

Dacă avem nevoie de o mașină într-un oraș, cel mai simplu este să folosim un serviciu de car sharing. Pentru asta avem nevoie doar de un smartphone și descărcarea unei aplicații, și este mult mai rapid decât închirierea de la o companie de specialitate. Dacă această opțiune nu este disponibilă, să ne asigurăm că nu comitem cele mai frecvente greșeli.

Este o chestiune de organizare

Foto: Pexels

Majoritatea oamenilor uită să se ocupe de închirierea mașinii înainte de călătorie, deoarece biletul de avion și rezervarea la hotel au prioritate deși, dacă dorim să parcurgem o distanță mai mare cu mașina, merită rezervată din timp, mai ales dacă avem nevoi speciale (scaun pentru copii, mașină cu multe locuri, decapotabilă etc.). Să verificăm mereu din timp cât costă pe zi modelul ales, se întâmplă să fie indicat prețul net, fără taxe și apoi, în momentul plății, să vină dușul rece, atunci când este facturată întreaga sumă.

Asigurarea este inclusă?

Foto: Pixabay

În primul rând, să verificăm ce acoperă asigurarea noastră de călătorie sau dacă nu cumva cardul de credit vine cu vreun tip de asigurare. De multe ori asigurarea este inclusă în taxa de închiriere a mașinii, așa că nu trebuie să cheltuim separat o avere. Înainte de a semna contractul de închiriere a mașinii, să citim cu atenție ce fel de daune sunt acoperite de asigurare, dar de obicei furtul este inclus. Să verificăm și acoperirea cardului nostru, deoarece dacă nu avem suficienți bani în cont, este posibil să nu putem închiria nicio mașină, pentru că o anumită sumă va fi blocată din cont sub formă de depozit, pe care o vom primi înapoi când returnăm în siguranță mașina.

Carburant

Foto: Pexels

Merită să calculăm de câtă benzină vom avea nevoie și după aceasta să semnăm contractul de închiriere. În multe locuri, mașina se dă cu rezervorul plin, dar se și cer bani pentru combustibil, așa că s-ar putea să fie mai bine dacă nu o cerem așa și facem plinul la cea mai apropiată benzinărie. Să fim pregătiți pentru faptul că întotdeauna combustibilul este mai scump lângă aeroporturi și autostrăzi.

Costuri adiționale

Foto: Pixabay

Când am calculat, organizat și rezervat totul în marea planificare, să nu uităm de taxele de parcare și de drum. La multe locuri de cazare, chiar și hoteluri, oaspeții trebuie să plătească taxa de parcare, iar în interiorul orașelor și centrelor vechi, trebuie să calculăm taxe de parcare foarte ridicate.

Să nu plătim pentru accesorii!

Foto: Unsplash

Dacă avem un smartphone de încredere și serviciile telefonice funcționează și în străinătate, atunci să nu închiriăm un GPS pentru mașină, deoarece telefonul are Google Maps. În plus, nu trebuie să solicităm neapărat un scaun pentru copii pentru o sumă mare, deoarece majoritatea companiilor aeriene permit gratuit scaunele pentru copii și înălțătoarele de scaune în avioane, iar astfel ar putea fi mai rentabil să le aducem pe ale noastre și să le punem în mașina închiriată. De obicei, închirierea unui scaun pentru copii costă atât de mult, încât aproape că am putea cumpăra un scaun din banii respectivi.

Să o verificăm cu atenție

Foto: Unsplash

Înainte de a închiria o mașină, merită întotdeauna să testăm vehiculul pentru a ne asigura că toate luminile se aprind, că nu există defecțiuni și că nu este murdară sau deteriorată – acest din urmă lucru este cel puțin la fel de important ca funcționarea frânelor, pentru că dacă luăm o mașină deteriorată, costurile de reparații și de curățenie pot fi puse pe seama noastră. Trebuie să existe o pagină separată în contract despre starea mașinii, să parcurgem obligatoriu această listă de verificare: lovituri, zgârieturi, pete de rugină, rupturi de tapițerie – toate contează. Înainte de plecare, trebuie verificat și nivelul de combustibil, deoarece va trebui să returnăm mașina cu tot atâta benzină cu cât am luat-o.

AMI MÉG ÉRDEKELHET