Cum se schimbă transportul aerian pe timpul pandemiei

Este bine să fim pregătiți pentru a evita surprizele neplăcute la aeroport.

covid pandemia koronavirus
Foto: Getty Images

Restricții, reguli noi, dezinfectare, distanțare socială, carantină, măsurarea temperaturii. Regulile zborurilor se schimbă acum frecvent, dar sunt unele care pare că vor rămâne în permanență.

Potrivit sondajelor, 44% dintre călătorii obișnuiți ai zborurilor internaționale vor evita avioanele atâta timp cât nu există un vaccin împotriva coronavirusului. În al treilea trimestru al anului, prețul închirierii de avioane private a crescut cu 33%. Aeroporturile au renunțat la o mulțime de angajați, pentru că pierderea de venituri este mare din cauza traficului redus de pasageri. Astfel, orice fel de probleme am avea, șansele unui ajutor rapid sunt mai reduse, de exemplu în cazul unui bagaj pierdut sau al unui bilet rezervat greșit. Iar acestea sunt doar câteva dintre noile situații din timpul călătoriilor aeriene atribuite pandemiei.

Foto: Unsplash

Sosirea la aeroport

Când ajungem la aeroport, putem vedea că din cauza distanțării sociale rândurile sunt mai lungi, se avansează mai lent și fiecare angajat al aeroportului poartă mască, ceea ce îngreunează comunicarea. Mulți nu înțeleg ce spune cealaltă persoană, mai ales dacă există și bariere lingvistice – iar rezultatul este o livrare mai lentă a bagajelor. Timpul de îmbarcare s-a mărit din cauza controalelor și menținerii distanței.

Uniforme noi

În această vară, Qatar Airways a introdus în premieră folosirea scutului de protecție a feței de către stewardese, practică preluată apoi și de o parte a companiilor aeriene americane. Pe viitor, este posibil ca acesta să fie costumul obișnuit de protecție al însoțitorilor de bord, combinat cu mască și mănuși. În plus, numeroase companii oferă clienților un kit de protecție, în care fiecare pasager găsește o mască de protecție, mănuși și dezinfectant pentru mâini.

Masca rămâne

Cel mai probabil masca de protecție va fi parte mult timp din călătoria cu avionul – și după terminarea epidemiei de coronavirus vor rămâne numeroase boli cu care nu vrem să ne infectăm în timpul călătoriei. De exemplu, regulamentul American Airlines spune că orice pasager care a împlinit vârsta de 2 ani trebuie să poarte permanent mască de la sosirea în aeroport și până la destinație (părăsirea aeroportului de la destinație). Delta a fost prima care a cerut obligativitatea purtării măștii și în toaletele aeroporturilor. Masca este obligatorie și pe toate zborurile cu plecare din România, precum și pe aeroporturi.

Călătorie cu smartphone

Contactele sunt reduse peste tot unde este posibil, așa că îmbarcarea și toate celelalte operațiuni sunt efectuate online în timpul călătoriei - chiar și în hoteluri se introduce check-in-ul online. Deși părea că folosirea codurilor QR va dispărea, din cauza călătoriilor contactless a crescut importanța lor.

Foto: Unsplash

Mai puține bagaje

Toate companiile vor reduce numărul de bagaje care pot fi luate într-o călătorie, întrucât trebuie dezinfectate. Această practică nu a fost încă introdusă peste tot, dar obiectivul pe termen lung este clar: mai puține bagaje.

Mai puține chartere

Nu mai poate fi vorba de curse charter cu întoarcere rapidă, pentru că timpul acordat curățeniei de bord de numai 20 de minute a fost luat de dezinfectarea completă a aeronavei.

Noi reglementări

În prezent, gradul de infecție se schimbă foarte rapid în unele țări, așa că trebuie monitorizate continuu regulile de zbor. Sunt locuri unde nu putem evita carantina sau în care trebuie să dovedim că nu suntem infectați prin rezultatul unui test PCR de coronavirus negativ, recunoscut de statul în care ajungem. Mai multe țări au introdus reguli speciale: în Brazilia se poate intra doar cu asigurare locală de sănătate valabilă, iar în Emiratele Arabe Unite este obligatorie completarea chestionarului de sănătate al aplicației Covid-19 DXB, turiștii oferind astfel suficiente informații pentru o eventuală carantină.

Mai puține zboruri

Una dintre cele mai vizibile schimbări este reducerea numărului de zboruri: spre unele destinații au fost suspendate complet, spre altele s-a redus numărul lor. Pe viitor zborurile vor fi mai scumpe, dar mai sigure.

AMI MÉG ÉRDEKELHET