Unde numai musulmanii pot intra – ce face atât de specială Cupola Stâncii din Ierusalim?

Bazele domului cu acoperiș de aur au fost puse în secolul al VII-lea d.Hr., iar astăzi este considerată a fi a treia dintre cele patru minuni ale Islamului.

Foto: Pixabay

Simbol al Ierusalimului de multă vreme, Cupola Stâncii se află pe fosta locație a Templului din Ierusalim, principalul sanctuar evreiesc, care a fost în cele din urmă distrus de armata romană și înlocuit cu un templu păgân în secolul al II-lea. În secolele care au urmat, au fost făcute mai multe încercări de a restaura sanctuarul original, dar în cele din urmă arabii, care au cucerit orașul în secolul al VII-lea, și-au construit aici propriul lor loc sfânt.

Foto: Shutterstock

Ierusalimul este considerat un oraș sfânt de către musulmani, creștini și evrei, având 1.204 de sinagogi, 158 de biserici și 73 de moschei. Cu toate acestea, cele mai importante situri ale celor trei religii sunt concentrate în Orașul Vechi și pe Muntele Templului, care acoperă mai puțin de un kilometru pătrat. Aici se află Zidul Plângerii și Cupola Stâncii, dar în apropiere se află și Moscheea Al-Aqsa și Biserica creștină a Sfântului Mormânt, un alt sit important. Potrivit islamului, Ierusalimul este al treilea cel mai sfânt loc după Mecca și Medina, deoarece de aici profetul Mahomed a ajuns într-o noapte la cer, unde Allah i-a încredințat poruncile religiei islamice.

Foto: Pixabay

Cupola Stâncii este consemnată ca fiind finalizată între anii 691-692 și rămâne un exemplu remarcabil de arhitectură bizantină până în prezent. Construcția a fost începută de califul Abd al-Malik, care a acordat o mare importanță promovării islamului și a declarat rapid moscheea drept loc de pelerinaj. Fundațiile octogonale ale clădirii au fost așezate în timpul unui proiect major de construcție, iar acoperișul a constat într-o cupolă din lemn acoperită cu țigle. Aceasta a fost înlocuită ulterior cu plumb, apoi cu aliaj de aluminiu și bronz, până când a căpătat finisajul său distinctiv de aur în anii 1950.

Foto: Pexels

Cupola aurită de pe o bază octogonală are un diametru de 20,2 metri și o înălțime de 20,48 metri.

În interiorul clădirii, cupola este susținută de patru stâlpi și 12 coloane, sub care se află stânca sacră de pe care, potrivit legendei, profetul Avraam urma să își sacrifice fiul Isaac și de pe care profetul Mahomed s-a înălțat la Allah. De asemenea, stânca a fost folosită pentru scurt timp drept biserică creștină după ce cruciații au capturat orașul în 1099, în timpul primei lor campanii. Atunci, un altar de marmură a fost adăugat la Cupola Stâncii, iar aceasta a fost redenumită Templum Domini, sau Biserica Domnului. În cele din urmă, în 1187, semiluna a fost pusă din nou în vârful cupolei.

Foto: Unsplash

De-a lungul istoriei sale, clădirea a suferit numeroase renovări, fiind avariată de cutremur și având cupola prăbușită. Pereții exteriori ai moscheii sunt decorați cu marmură, faianță albă și albastră cu motive florale și geometrice.

Interiorul este decorat cu mozaicuri și, de asemenea, cu marmură.

Cea mai recentă restaurare a fost realizată de regele Hussein al II-lea al Iordaniei, care în 1993 a acoperit cupola clădirii cu 80 de kilograme de aur.

REGULAMENT STRICT

Conform regulilor, doar musulmanii au voie să intre în Cupola Stâncii, însă restul Muntelui Templului este deschis publicului, care poate admira clădirea din exterior. Ca și în cazul altor locuri sfinte din Ierusalim, este recomandată o ținută decentă.

AMI MÉG ÉRDEKELHET