Curăţenia de primăvară... a mașinii

Frigul iernii, zăpada, gheaţa, sarea, dar şi alternanţa îngheţului şi dezgheţului – toate pun la grea încercare componentele automobilelor.

Foto: Unsplash

Prin întreţinerea regulată a maşinii şi verificările sezoniere nu scăpaţi doar de costurile reparaţiilor, ci prelungiţi chiar viaţa autovehiculului printr-o investiţie minimă de timp.

Cel mai important lucru care trebuie făcut la venirea primăverii este schimbarea anvelopelor. Înainte de a schimba pneurile de iarnă cu cele de vară, trebuie verificată presiunea. O roată dezumflată poate creşte chiar şi cu 3,3% consumul de combustibil, în plus anvelopele se uzează mult mai rapid. Nu uitaţi nici de curăţenia amănunţită a maşinii, deoarece sarea folosită pentru deszăpezirea drumurilor publice poate cauza deteriorări serioase, chiar şi coroziuni ale caroseriei.

Foto: Unsplash

La sosirea primăverii trebuie evaluate şi daunele produse de ger lamelelor ştergătoarelor de parbriz. Lamelele pot crăpa sau se pot întări, iar o schimbare poate fi necesară, mai ales că vine perioada ploilor de primăvară. Nu uitaţi nici de faptul că o dată cu trecerea iernii nu mai aveţi nevoie de lichidul rezistent la îngheţ pentru spălarea parbrizului. Prin aditivul de degresare a lichidului de vară, acesta dizolvă şi îndepărtează rapid murdăria lăsată de gândaci, ulei sau silicon.

Foto: Unsplash

Controlul regulat al nivelului de ulei nu trebuie uitat nici acum. La acele maşini care nu dispun de instalaţie electrică pentru verificarea nivelului de lubrifiant, acest control este foarte indicat după 2.000 de kilometri sau o dată la trei luni.

Pe lângă schimbul de anvelope, primăvara trebuie să verificati nivelul lichidului de răcire din vehicul. Şi vara e nevoie de lichid de răcire de bună calitate, care oferă protecţie împotriva supraîncălzirii şi coroziunii. În plus, acesta asigură echilibrul termic al motorului şi ungerea pompei de apă. Perioada de schimb a lichidelor de răcire variază, în funcţie de produs, între 1-6 ani, dar în cazul maşinilor mai vechi de şase ani este indicată schimbarea la fiecare 3-4 ani a lichidului de răcire.

AMI MÉG ÉRDEKELHET