Újabb ok, hogy Londonba utazzunk – David Bowie hatalmas archívumából nyílik majd kiállítás!

Igaz, emiatt még nem kell sietnünk a brit fővárosba – a Victoria és Albert Múzeum 2025-ben fogja a nyilvánosság elé tárni az elhunyt énekes tárgyi emlékeit.

Fotó: Wikimedia

A londoni Victoria és Albert Múzeum bejelentette, hogy megszerezte a hét éve elhunyt David Bowie brit énekes több mint 80 000 tárgyat tartalmazó archívumát, amelyet 2025-től személyesen is megtekinthet a nagyközönség. Mindez a Blavatnik Alapítvány és a Warner Music lemezkiadó összesen 10 millió fontos adományának köszönhetően valósul meg.

© Victoria and Albert Museum, London


A brit pop-rock szcéna egészen elképesztő hatással volt és van a zene és a kultúra világára, amit a Paul McCartney fotóiból nyáron nyíló londoni kiállítás is jól jelez. A Victoria és Albert Múzeum pedig bejelentette, hogy egy új központot hoz létre London keleti részében, a 2012-es nyári ötkarikás játékok fő helyszíneként szolgáló Erzsébet Királynő Olimpiai Parkban. A David Bowie Előadóművészeti Tanulmányok Központja az 1947 és 2016 között élt brit énekes, dalszerző és színész hagyatékát kezeli, és a rajongók mellett a kutatók számára is nyitva áll majd. A David Bowie Központban 2025-től a látogatókat raktárak, olvasó- és kutatótermek, galériák és előadóterek várják majd egyetlen épületben, amelynek középpontjában a Gyűjtemény-csarnok áll – kihagyhatatlan intézmény minden zenerajongó számára.

© Victoria and Albert Museum, London

De milyen tárgyakat láthatunk majd két év múlva a brit fővárosban?

A múzeum közleménye szerint az utókor számára megmentett archívum számos fontos személyes tárgyat tartalmaz a kétszeres Grammy-díjas David Bowie életéből és karrierjéből, köztük „intim jegyzetfüzeteket életének minden korszakából", olyan slágerek dalszövegeinek kéziratait, mint a Fame, a Heroes és az Ashes to Ashes, továbbá hangszereket és jelmezeket. A hagyaték további fontos részét képezik olyan fotók, klipek és díszlettervek, amelyeket a nagyközönség még soha nem láthatott. A Bowie-rajongók olyan híres tárgyakra számíthatnak, mint a Ziggy Stardust jelmezek, A földre pottyant férfi (The Man Who Fell to Earthhe Man Who Fell to Earth) című film forgatási fotói, és az Alexander McQueen tervezte Union Jack kabát, amely az Earthling album borítóján szerepel, valamint olyan személyes tárgyak, amelyekről a közönség nem is tudta, hogy léteznek.

A múzeum korábban már bemutatta Bowie archívumának néhány darabját a 2013-as David Bowie Is... című kiállításon, amelyet nemzetközi turnéja során több mint kétmillióan láttak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET