Ce să NU facem în timp ce conducem!

Distragerea atenţiei de la trafic în timpul condusului poate avea consecinţe grave. Pe lângă smartphone-uri, există şi alte lucruri care trebuie evitate.

Foto: Unsplash


Folosirea telefonului mobil este interzisă la volan, dar se poate oare interzice şi transportarea copiilor? Evident că nu, deşi potrivit studiilor, atenţia acordată copilașilor distrage mult mai mult atenţia șoferului de la drum şi trafic decât smartphone-ul: urmărirea celor mici în oglindă sau întoarcerea către ei au reprezentat 76,4% din cauzele situaţiilor periculoase în timpul călătoriilor cu familia. Însă şi folosirea smartphone-ul este o sursă reală de pericol: la o viteză de numai 50 km/h, o singură secundă de neatenţie înseamnă 14 metri parcurşi fără să ştim ce se petrece în faţa noastră.

Ce spun şoferii experimentaţi?

Foto: Unsplash

O companie de asigurări din Germania a solicitat opinia unor șoferi profesioniști în privinţa celor mai frecvente situaţii de distragere a atenţiei. Pe lângă lucrurile arhicunoscute – telefon,ţigări, machiaj – ei sunt de părere ca cea mai periculoasă situaţie este când șoferul caută drumul corect. În acest caz atenţia lui este dispersată, ezită şi este mai predispus la schimbări de direcţie neaşteptate şi bruşte. Ei consideră periculos şi volumul prea tare al muzicii din maşină, respectiv schimbările ce apar pe traseele obișnuite, spre exemplu o reparaţie rutieră care „ieri nu a fost aici".

Atenţie, bicicletă!

Șoferii nu trebuie să fie atenţi doar la indicatoarele rutiere, ci şi la ceilalţi conducători auto, respectiv la biciclişti, care au o dinamică şi viteză mai mică decât vehiculele cu motor, astfel se acomodează în mod diferit ritmului din trafic.

AMI MÉG ÉRDEKELHET