Karácsony a forró nyárban: ez kerül az asztalra Brazíliában az ünnep alatt!

Hó ugyan nincs, de a karácsony Dél-Amerikában is a legfontosabb ünnep.

Fotó: Shutterstock

A déli féltekén, így Brazíliában is egészen más a karácsony, hiszen Európához képest tótágast állnak az évszakok: decemberben kezdődik a nyár, illetve júniustól augusztusig tart a tél. A karácsony azonban a trópusokon sem marad el, a bőséges családi vacsora, majd az éjféli mise ott is fontos része az ünnepnek. Lássuk hát egy brazil ünnepi asztal legnépszerűbb fogásait.

Salpicão

A Brazíliát négy évszázadon át gyarmatosító portugálok hozták magukkal a Salpicãót, amelynek elkészítési módja jelentősen átalakult Brazíliában. A zöldségekből és gyümölcsökből álló borsos salátát tépett csirkehússal és sok-sok majonézzel “turbózzák” fel.

Leitão a Pururuca

Egy, a gyarmati múltra visszatekintő brazil étel, amely századokon át része volt az ünnepi vacsoráknak. Bár hagyományos fogásnak rengeteg változata maradt fenn, abban nincs vita, hogy egy egész sertést kell boros fürdőben kell áztatni, majd lassan, órákon át kisütni. Elkészültekor a hús puhának, a bőr pedig ropogós kell legyen – utóbbit torresmónak nevezik a brazilok.

Farofa Natalina

Alighanem a farofa az egyik legnépszerűbb brazil karácsonyi étel, amelynek körete egy vajas és hagymás sült keverék, amibe banánt és valamilyen paprikával, mogyoróval és mazsolával megfűszerezett húsfélét – mint például szalonnát, virslit vagy marhahús-darabkákat – tesznek, majd pirított maniókaliszttel borítják be.

Panettone 

Sokáig csak egy karácsonyi fogás volt a hagyományos brazil édeskés kenyér, de ma már népszerűsége miatt egész évben kapható. Amúgy igen, ez az Olaszországban is rendkívül közkedvelt desszert dél-amerikai változata.

Pavê

Fotó: Shutterstock

Egy másik brazil sütemény, amely karácsonykor nem hiányozhat a családi vacsora fogásai közül. A kekszrétegekből álló, tiramisu-szerű édesség kötőanyaga csokoládé és édes krém szokott lenni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET