Delia – Interviu cu o aventurieră nomadă

Delia nu este doar o cântăreaţă şi un om de televiziune de succes, dar şi o entuziastă a călătoriilor şi a aventurilor.

Cum îşi alege destinaţiile, ce nu lipseşte din bagajul ei, care au fost locurile care au marcat-o cel mai mult – ne spune chiar ea!

Pe lângă contul oficial de Instagram, ai iniţiat şi @delianomad. De ce ai făcut-o?

@delianomad e un cont care ţine doar de vacanţe, călătorii, locuri frumoase în care am fost, locuri pe care vreau să le prezint publicului. Îmi doresc să inspire oamenii pentru că, la rândul meu, urmăresc multe conturi din zona aceasta de travel și cred că pe Instagram există din ce în ce mai puţin conţinut din acest domeniu – relaxat, fără clișee instagramabile. E și pentru distracţie, e și cu informaţii, îmi place! Descoperă-l, urmăreşte-l!


De unde denumirea? Te consideri o fire nomadă?

Îmi place să știu că pot pleca undeva când îmi doresc şi am ocazia. Cu atât mai mult îmi place siguranţa căminului stabil cu cât știu că pot pleca oricând și mă pot întoarce mereu undeva unde e acasă.


Aventura pare să fie o parte importantă din personalitatea ta.

Da, e adevărat, mai ales în ultimii ani. Mă regăsesc și mă redescopăr din toate punctele de vedere în momentul în care umblăm prin lume. Sunt foarte multe locuri în care îmi place să mă întorc de fiecare dată când am ocazia, dar îmi place şi să descopăr locuri noi. Mă ajută să mă reinventez, mă ajută să rămân un om echilibrat și deschis la noutăţi.

Ai avut parte de călătorii care te-au format în mod evident?

Am avut o experienţă foarte interesantă în Africa, în luna noastră de miere. O călătorie în timp,înapoi, în trecut, în lumea triburilor ancestrale. Oamenii aveau o poveste interesantă de viaţă pe care o înţelegeai doar privindu-i. Oricum nu puteam să comunicăm, nu ne-am fi înţeles, fiecare trib avea o altă limbă. A fost aventuros și destul de riscant şi imprevizibil pe alocuri. În unele cazuri, am avut cu noi un om de pază cu armă, pentru orice eventualitate. Dar am vizitat multe alte triburi şi în Thailanda, Cambodgia, Vietnam. În Sri Lanka a fost o călătorie de o lună și ceva care mi-a schimbat felul de a gândi într-o călătorie, felul de a mă comporta până la cele mai mici detalii: de la încercări culinare care mai de care până la cum să îţi faci bagajul, să fie cât mai practic.


Călătorești mai lejer, cu cât mai puţine lucruri posibil?

Sunt genul "hai să nu lăsăm bagaj la cală pentru că nu avem răbdare să așteptăm până vine", hai să avem bagaje mici pe care le putem căra de colo până colo dacă ne vine să ne mutăm dintr-o parte în alta, să ne fie ușor. Încerc să îl fac cât mai mic și cât mai încăpător și cât mai practic și cât mai util. Încerc să nu iau lucruri pe care nu le folosesc.


Totuşi, ce nu-ţi lipseşte din valiză oriunde te-ai duce?

Masca de snorkeling, costumul de baie, crema de protecţie solară și niște chestii foarte comode de mers, cele mai comode din Univers.

De obicei te uiţi, te interesezi înainte de a călători cu privire la destinaţie?

Vreau doar să știu în mare despre ea, dar să descopăr surprizele locului. Iubesc să fiu surprinsă fără să mi se arate de dinainte unde urmează să mergem sau să stăm.


Care sunt cele mai importante aspecte, atunci când alegi o nouă destinaţie?

Clima şi peisajele. În principiu să fie cald – şi drumeţiile pe munte îmi plac vara. Nu sunt o mare amatoare a schiului sau adepta iernilor la munte. Îmi place hiking-ul, să urc muntele la picior. Şi îmi plac plajele însorite, superbe, exotice… de peste tot, nu am preferinţe.


Care sunt „ingredientele" care fac o călătorie plăcută pentru tine?

Savurez absolut tot: de la plecare (cum mă așez pe scaunul din avion, mă uit la un serial preferat, mănânc ceva bun pe parcursul zborului) până la a descoperi cazarea, prima experienţă culinară din ziua respectivă. Toate detaliile sunt la fel de importante și îmi plac la fel de mult. Inclusiv rutina care se așază, te obișnuiești cu noua destinaţie și intri în atmosfera plăcută de vacanţă.


Unde ai mâncat cel mai bine, care este bucătăria ta preferată?

Cu siguranţă, sunt un om care se adaptează foarte ușor peste tot. Îmi place orice bucătărie, în special cea italienească, cea mediteraneană, pentru că iubesc pastele, pizza, fructele de mare, mâncarea grecească, dar gust oricând ceva vietnamez, thailandez, balinez, filipinez. Unde mă duc, mănânc de rup!


Au fost locuri care te-au marcat din punct de vedere al vestimentaţiei personale?

Laos, Cambodgia, zona de triburi thailandeze, vietnameze, oamenii au în comun niște costumaţii tradiţionale extrem de colorate, cu niște accesorii de cap extrem de interesante, cu zurgălăi și accesorii de metal. Un exemplu ar fi triburile long neck, cu gâturile prinse în niște soiuri de coliere imense, care le modifică și structura gâtului și care sunt și periculoase pentru sănătatea lor. La fel sunt triburile din Africa - hamerii, cei care își fac piercinguri pe corp și tatuaje în relief. Toate au povești interesante care te fac să intri în lumea lor, dacă le înţelegi. În Asia piercingurile și tatuajele au o semnificaţie și ţin de apartenenţă, de familie, iar în Africa, le foloseau pentru a fi înfricoșători și a nu fi luaţi sclavi sau pentru a se înfrumuseţa.

DESTINAŢIILE CARE MI-AU PLĂCUT CEL MAI MULT…

ÎN ROMÂNIA

Muntele cu toate zonele lui, de la Bucegi până la Făgăraș, dar chiar și Delta Dunării.

ÎN EUROPA

Pentru apă: Grecia. Ideal de pe barcă, vezi locuri pe care nu le poţi admira de pe uscat. Franţa este extrem de ofertantă: munte, mare, zone superbe, vegetaţie.

ÎN LUME

Filipine este inimaginabil de frumoasă, de spectaculoasă, de sălbatică. Iar dacă ieși de pe ruteleturistice și pătrunzi mai adânc, e ireal – e ca în filmul „Avatar"!

DESTINAŢIA DE VIS UNDE AŞ DORI SĂ AJUNG NEAPĂRAT…

ÎN ROMÂNIA

Nu am fost niciodată în sătucurile din Transilvania de lângă Sibiu, de turtă dulce…

ÎN EUROPA

În Islanda, clar! Îmi doresc mult! E o ţară îndepărtată, fascinantă, cu o natură sălbatică şi spectaculoasă, cu peisaje unice în lume.

ÎN LUME

Insule exotice ca Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Fiji, Bora Bora şi Hawaii – ultima în special pentru trekking în munţi...

Foto: Unsplash

Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


Foto: @delianomad


AMI MÉG ÉRDEKELHET