Crăciun dincolo de ocean – 5 deserturi speciale din Statele Unite

Americanii sunt foarte mândri de dulciurile lor și, pe lângă favoritele lor binecunoscute, multe state au și propriile deserturi locale.

Foto: Unsplash
Americanii sunt foarte mândri de dulciurile lor și, pe lângă favoritele lor binecunoscute, multe state au și propriile deserturi locale.

SHAVE ICE – HAWAII

Foto: Shutterstock

În Hawaii se toarnă diverse siropuri aromate colorate pe gheața pisată și se consumă cu un pai și/sau o lingură. Delicatesa este originară din Japonia, unde kakigori a fost de secole un desert popular. Cel mai vechi loc unde se servește shave ice se găsește în Oahu, Matsumoto Shave Ice fiind fondat în 1951. Aici mulți localnici și străini stau în mod regulat la coadă în magazin pentru delicatesa răcoritoare. Pe lângă aromele obișnuite, precum căpșune sau vanilie, găsim și specialități precum laptele condensat sau fasolea adzuki.

KEY LIME PIE – FLORIDA

Foto: Shutterstock

Plăcinta cu lămâie apare în mod obișnuit în filmele de la Hollywood, dar în Florida este populară versiunea cu limetă, deoarece statul sudic a fost cândva un mare producător de limetă. Astăzi, plăcinta este făcută în principal din limetă de import, dar modul de preparare este neschimbat: pe biscuiții graham măcinați, untoși, care formează baza prăjiturii, ajunge o cremă asemănătoare budincii făcută din lapte condensat îndulcit, suc de limetă și coajă rasă de limetă. Plăcinta se răcește bine, astfel crema va îngheța și aromele se vor combina perfect - apoi se servește cu frișcă proaspătă.

BUCKEYES – OHIO

Foto: Shutterstock

Bilele mici de ciocolată simbolizează fructul castanului nativ din Ohio și sunt de obicei făcute de Crăciun, dar să nu ne lăsăm păcăliți de aspect, prăjitura nu conține castane! Pentru acest desert fără coacere avem nevoie doar de unt de arahide în formă de bile și ciocolată neagră topită – conform istoricilor gastro, desertul este popular din anii ’60.

BANANAS FOSTER – LOUISIANA

Foto: Shutterstock

Și această rețetă este foarte simplă: bananele, untul, zahărul brun, scorțișoara, romul și lichiorul de banane se pun într-o tigaie și se încălzesc la foc mic. Specialitatea desertului constă de fapt în modul de servire, pentru că fructele plutind în alcool se aprind și se flambează, iar la final se servesc cu frișcă sau înghețată de vanilie. Desertul a fost inventat în restaurantul Brennan's din New Orleans la începutul anilor ’50.

BISCOCHITOS – NEW MEXICO

Foto: Getty Images

Această prăjitură cu anason, zahăr și stropită cu scorțișoară a fost adusă în New Mexico de către coloniștii spanioli. Din 1989, biscochito este prăjitura oficială a statului. Aluatul, de multe ori făcut cu grăsime de porc, se întinde într-o foaie subțire din care se decupează forme, apoi se coace 10-12 minute și când este gata, se dă prin zahăr cu scorțișoară. Biscochito se servește de Crăciun, la nunți și alte sărbători.

AMI MÉG ÉRDEKELHET