Bukarest és Budapest is ott van a digitális nomádok legolcsóbb európai fővárosai között

Egy kutatás megnézte, melyik európai fővárosban éri meg a legjobban digitális nomádnak lenni, ha csak az anyagiakat vesszük figyelembe.

Fotó: Shutterstock

A hitelközvetítéssel foglalkozó Norton Finance felmérte a digitális nomádok számára legolcsóbb európai fővárosokat: a szakértők az átlagos bérleti díjak, közüzemi díjak, közlekedési, élelmiszer-, edzőtermi és internetköltségek alapján rangsorolták őket.

A távmunkások számára legolcsóbb európai fővárosok listájának élén az észak-macedóniai Szkopje áll: a város közismerten jó ár-érték arányú turisztikai célpont, és kifejezetten sokan látogatják a régészeti helyszínei és a remek utcai ételei miatt is. A kutatás szerint az olcsó tömegközlekedés az egyik fő oka annak, hogy Szkopje végzett az élen. A második helyre Szarajevó, Bosznia-Hercegovina fővárosa került. A jelentés szerint Szarajevőban egy egyágyas, városközpontban elhelyezkedő lakást átlagosan havi 275 euróért lehet bérelni. A dobogó alsó fokára a moldovai Kisinyov került, ahol az elemzés szerint egy korsó sör átlagosan mindössze 1,30 euróba.

Fotó: Unsplash

Szkopje

Ezzel szemben a spektrum másik végén olyan városok állnak, mint Koppenhága és Dublin, amelyek a legdrágább európai úti célok közé tartoznak – a dán és ír fővárosban a bérleti díjak nagyjából ötször magasabbak, mint a tízes listán szereplő városokban. Bukarest az ötödik lett a rangsorban, míg Budapesta hetedik helyre került. Magyarország egyébként viszonylag korán kapcsolt, és már közel 2 éve igényelhető a digitális nomád vízum, miközben más országok még mindig csak a bevezetését tervezik.

 A 10 legolcsóbb európai főváros a digitális nomádoknak

  1. Szkopje, Észak-Macedónia
  2. Szarajevó, Bosznia-Hercegovina
  3. Kisinyov, Moldova
  4. Szófia, Bulgária
  5. Bukarest, Románia
  6. Belgrád, Szerbia
  7. Budapest, Magyarország
  8. Varsó, Lengyelország
  9. Vilnius, Litvánia
  10. Riga, Lettország
AMI MÉG ÉRDEKELHET