Bucătăria lumii: cum și din ce este făcut wasabi-ul?

Dacă mănânci mult sushi, probabil că ești familiarizat cu wasabi. Dar ce este această picătură de pastă verde de pe marginea farfuriei?

Foto: Getty Images

Wasabi face parte din familia cruciferelor (sau brassicaceelor) și s-a putut răspândi în Asia pentru că este atât de iute încât animalele nu-l pot mânca.

Foto: Shutterstock

Planta de wasabi originară din Japonia (Eutrema japonicum, numită și hreanul japonez) a fost folosită inițial ca agent antibacterian, mai târziu însă rădăcinile ei au fost folosite pentru a decora și aroma sashimi-ul, protejând peștele de bacterii. Adevăratul wasabi este făcut din tulpina măcinată a unei plante de muștar aparținând familiei brassicaceelor. Planta wasabi numită eutrema japonicum este endemică doar în Japonia, deși în cantități mai mici este cultivată și în China, Coreea și Statele Unite.

Foto: Getty Images

Curiozitatea wasabi-ului adevărat este că, după contactul cu aerul, iuțimea acestuia scade – din acest motiv, se rade chiar înainte de a fi servit pentru a avea un gust mai puternic, plus că din cauza tioglicozidelor conținute, wasabi-ul original are o culoare galben-verzui strălucitor, în timp ce imitația de pe piață este colorată cu colorant alimentar. Când tulpina unei plante de wasabi este răzuită sau măcinată, celulele din ea sunt deteriorate și eliberează tioglicozidele, iar pe măsură ce timpul trece, această substanță se evaporă. Acesta este și motivul pentru care wasabi-ul de pe sushi-ul preambalat din magazin nu este făcut dintr-o plantă adevărată de wasabi, deoarece wasabi-ul adevărat nu ar mai fi iute câteva ore mai târziu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET