5 kihagyhatatlan divatkiállítás 2024-ben

Mivel a divat nagyon szerteágazó terület, történelmének ismerete segíthet jobban megérteni a jövőbeli trendeket vagy éppen a személyes stílusunkat. A 2024-es év a divatkiállítások tekintetében is sokat kínál.

A január általában az éves utazások tervezésének időszaka. Hová menjünk, mit csináljunk, mit fedezzünk fel idén? Bár többféle megközelítés is létezik, az egyik megoldás az, hogy a kiállítási naptárakat tanulmányozva tervezd meg az utazásait. Így az útiterv egy jelentős része már egyből készen áll, miközben felfedezhetjük a nekünk tetsző városokat és érdeklődési területeket. Például azokat, ahol a divatról szóló fontos kiállításokat szerveznek.

 "Beszélnünk kell a divatról" – Modemuseum, Hasselt

Fotó: Facebook

A divat szórakozás, szépség, nosztalgia, de egyben státusz, túlfogyasztás és kizsákmányolás is. A divat minden korban új kérdéseket vet fel és más-más érzéseket kavar fel. A "Beszélnünk kell a divatról" című kiállításban a Belga Divatmúzeum száz, nemrégiben megszerzett gyűjtői tárgy alapján foglalkozik napjaink sürgető kérdéseivel. A divatról szóló diskurzus az olyan ismert nevek, mint Madeleine Vionnet, Jean Paul Gaultier, Vivienne Westwood, Alexander McQueen és a Comme des Garçons ikonikus darabjai, illetve a még kevésbé ismert kreációk köré szerveződik.

Nyitva 2024. február 18-ig

"Gabrielle Chanel: divat manifesztó" – V&A, London

Fotó: Facebook

Az Egyesült Királyság első, Gabrielle "Coco" Chanel francia divattervező munkásságának szentelt kiállítása a Chanel-ház megalapítását és egyedi tervezési stílusának fejlődését mutatja be, amely ma is hatással van a nők öltözködésére. A Victoria és Albert Múzeumban (V&A) látható kiállításon a Chanel-ház emblematikus kreációi és archív fényképek láthatók a márka történetében fontos szerepet játszó emberekről, magától Gabrielle Chaneltől többek között Marilyn Monroe-ig.

Nyitva 2024. február 25-ig

"Divat és sport: az egyik pódiumtól a másikig" – Iparművészeti Múzeum, Párizs

Fotó: madparis.fr

A párizsi Iparművészeti Múzeum (Musée des Arts décoratifs) a "Divat és sport: az egyik pódiumtól a másikig" című kiállítással készül a 2024-es nyári olimpiai játékokra – a tárlat a divat és a sport az ókortól napjainkig tartó, lenyűgöző kapcsolatáról szól. 450 ruhadarab és kiegészítő, valamint fényképek, vázlatok, magazinok, plakátok, festmények, szobrok és videók illusztrálják a sportruházat fejlődését és a kortárs divatra gyakorolt hatását.

Nyitva 2024. április 7-ig

Viktor & Rolf - Kunsthalle München

Fotó: kunsthalle-muc.de

A Kunsthalle München mutatja be az első nagy retrospektív kiállítást Németországban, amelyet a holland Viktor & Rolf duónak szenteltek. Viktor Horsting és Rolf Snoeren több mint három évtizeden át lélegzetelállító virtuozitással kutatták a haute couture és a művészet világa közötti határokat. Kreációikat olyan művészek vallják magukénak, mint Madonna, Tilda Swinton, Lady Gaga, Doja Cat vagy Cardi B. A duó szenvedélyét, megszállottságát és egyedi látásmódját tükröző látványos tárlat 100 legmerészebb kreációjukat mutatja be, amelyek közül sok először látható a nyilvánosság előtt.

2024. február 23. - 2024. október 6.

"Alvó szépségek: a divat felébresztése" - MET Múzeum, New York

Illusztráció: metmuseum.org

A Costume Institute 2024 tavaszi kiállítása a múzeum gyűjteményében található remekműveket ébreszti fel újra a látogató összes érzékszerve számára. Mindezt teszi a legmodernebb kutatások és konzerválási elemzések révén: a korszerű műszerektől, a kiterjesztett valóságtól, a mesterséges intelligenciától és a számítógépes képalkotástól kezdve a hagyományos röntgenformátumokon keresztül egészen a videóanimációkig és fényvetítésekig. Mintegy 250, négy évszázadot átfogó ruhadarab és kiegészítő lesz látható - a kiállítás ezeket a történelmi tárgyakat kreatív és magával ragadó aktivációkkal kelti életre, amelyek célja, hogy közvetítsék azoknak ruhadarabok illatait, hangjait, textúráit, amelyek a státuszukból kifolyólag már nem tudnak közvetlen kapcsolatba kerülni az emberi testtel.

2024. május 10. - 2024. szeptember 2.

AMI MÉG ÉRDEKELHET