Djerba – insula mediteraneană a Tunisiei ne așteaptă pe toți!

Plaje minunate, mare limpede, piețe colorate, mâncare delicioasă – toate pe lângă 320 de zile însorite pe an... Situată lângă coasta nordică a Tunisiei, Djerba este un adevărat paradis turistic!

Foto: Pixabay

Datorită ospitalității și deschiderii localnicilor, Djerba este o destinație extrem de populară, unde turiștii se simt foarte bine. Cândva, și Ulise a avut mari dificultăți în a-și convinge însoțitorii să părăsească insula.

Foto: Pixabay

Aparținând Tunisiei, Djerba este cea mai mare insulă din Africa de Nord, înconjurată de Marea Mediterană. Suprafața ei este comparabilă cu cea a Budapestei – 514 kilometri pătrați – și are aproximativ 120 de mii de locuitori. Pe de altă parte, peste de un milion de palmieri de curmale cresc pe această insulă plată și verde, legată de continent printr-un baraj special construit de romanii antici cu aproximativ 2000 de ani în urmă.

Foto: Pixabay

În apropierea aeroportului este situată capitala insulei, Houmt Souk, unde trăiesc 44.500 de oameni. Traducerea denumirii este „piață” sau „locul pieței”. Atrage vizitatorii cu străzile sale pitorești în albastru și alb sau atelierele de țesătorii și bijuterii cu maeștri extrem de pricepuți. Atmosferă orientală, miros de condimente, țesături colorate – asta oferă „souk”-ul, piața mare din centrul orașului, care merită vizitată mai ales luni și joi.

Foto: Pixabay

Dacă vrem să cumpărăm un coș sau o pălărie țesute manual, bijuterii sau ceramică, nu am găsi un loc mai bun. Să nu uităm de negociere, care aici este obligatorie! Ajunși în port, să nu ratăm maiestuoasa fortăreață de Pirați Borj El Kabir, construită în secolul al XIII-lea.

Foto: Unsplash

Plajele din Djerba sunt uluitor de exotice, iar marea este limpede precum cristalul. Hotelurile au aproape peste tot plaje lungi și largi de nisip mărginite de palmieri. Desigur, șezlonguri și umbrele sunt disponibile peste tot, iar apa este ușor accesibilă pentru copii și oaspeții cu mobilitate redusă.

Foto: Wikimedia

Una dintre principalele atracții din Djerba, sinagoga cunoscută sub numele de El Ghriba în arabă și La Ghriba în franceză, este cunoscută și sub denumirea de La Merveilleuse (Minunata). Această sinagogă antică, care arată ca o cutie de bijuterii, este situată în Er Riad, unul dintre cele două sate din Djerba în care comunitatea evreiască trăiește de mai bine de 2500 de ani. Primii coloniști din Djerba au fost evreii care au fugit aici când în secolul al VI-lea î. Hr. babilonienii au demolat primul templu din Ierusalim.

Pereții sinagogii sunt acoperiți cu plăci cu modele colorate, în stil maur. În mijlocul sanctuarului se află o platformă de lectură tora sculptată artistic – aici se păstrează cea mai veche Tora din lume, scrisă pe piele de gazelă. Potrivit legendei, a fost salvată și adusă aici în 586 î. Hr., când templul din Ierusalim a fost distrus.

AMI MÉG ÉRDEKELHET