Țara, așa cum n-ați mai văzut-o niciodată – documentarul „România Sălbatică”

Premieră națională al celui mai amplu, complex și autentic proiect de film documentar despre România, va avea loc pe 30 iulie în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), sprijinit și de MOL România.

„România Sălbatică" este cel mai amplu documentar dedicat naturii din România și promite publicului filmări în premieră, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Distribuit de Transilvania Film, va fi lansat în cinematografe în septembrie, în peste 50 de orașe, nu înainte de a-și începe călătoria prin țară în luna august cu o serie de proiecții-eveniment open-air.

Foto: Dan Dinu

Capra neagră

Povestea este narată de Adrian Titieni, unul dintre cei mai prolifici actori români, cu peste 100 de roluri de film, teatru și televiziune. Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate și spectacol pe care „România Sălbatică" îl va aduce pe marile ecrane este coloana sonoră, prima din ultimele decenii compusă special pentru orchestră. Aceasta reprezintă o inițiativă muzicală curajoasă, gândită de compozitorul Alexei Țurcan și înregistrată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară.

Dan Dinu, inițiatorul proiectului

Început în 2010, „România Sălbatică" a devenit cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țară. A fost inițiat de fotograful Dan Dinu în colaborare cu WWF (World Wide Fund for Nature). În prima etapă, desfășurată între 2010-2013, au fost fotografiate toate cele 28 de rezervații mari din România (parcuri naționale, parcuri naturale, geo-parcuri și rezervații ale Biosferei) existente la acea vreme, iar imaginile surprinse au fost sau vor fi donate administrațiilor acestor rezervații și ONG-urilor de mediu, pentru o mai bună promovare și gestionare a zonelor naturale de la noi din țară.

Foto: Dan Dinu

Parcul Național Munții Rodnei

Cosmin Dumitrache s-a alăturat proiectului în 2014 și alături de Dan Dinu a fondat NTD Film. Acest demers a dus la crearea serialului documentar „Descoperă România Sălbatică", ce prezintă diferite zone naturale prin intermediul filmului și al fotografiei. Serialul a fost foarte bine primit, trailerul și cele șase episoade finalizate însumând peste 600.000 de vizualizări.

Cosmin Dumitrache în acțiune

În 2018, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au început lucrul la un film documentar de anvergură ce prezintă natura țării așa cum nu s-a mai făcut până acum. Un film, care încununeză întregul proiect și încheie munca depusă de întrega echipă și de toți colaboratorii implicați timp de mai bine de 10 ani. Documentarul „România Sălbatică” a fost dus la bun sfârșit prin peste 50 de deplasări în 3 ani și aproape 300 de zile de teren, realizând peste 100 de ore de material filmat în majoritatea regiunilor spectaculoase ale României.

O galerie foto cu imagini din toți cei 10 ani de proiect și din toate parcurile naționale și naturale implicate găsiți aici.

ROMÂNIA SĂLBATICĂ - Trailer - TIFF 2021

www.youtube.com

ROMÂNIA SĂLBATICĂ - Trailer - TIFF 2021
AMI MÉG ÉRDEKELHET