Abrupt și plin de viraje: unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume se află în Turcia

Tronsonul de 106 kilometri, pe alocuri pe macadam, este scena a numeroase accidente.

Foto: Shutterstock


Aflată în colțul nord-estic al Turciei, șoseaua montană D915 șerpuiește până la Marea Neagră și este considerat unul dintre cele mai periculoase drumuri din lume, din cauza înălțimii și a virajelor strânse.

Autostrada D915 se întinde pe o distanță de 179 de kilometri între Of, pe coasta Mării Negre, și Askale, mai la sud, dar cea mai periculoasă parte este o porțiune de 106 kilometri de drum sinuos cunoscută sub numele de "Curbele Derebasi". Șoseaua, care are 13 curbe în ac de păr, este, de asemenea, deosebit de abruptă, cu o pantă de 17% pe dealul Soğanlı și un punct culminant la peste 2.000 de metri.

Foto: Instagram

Drumul a fost construit în 1916, când trupele rusești au ocupat orașul Trabzon, aflat în apropiere, în timpul Primului Război Mondial, obligându-i pe localnici să muncească cu mâna lor pentru a construi tronsonul de 106 kilometri. Cele două capete ale drumului sunt asfaltate, însă secțiunile de mijloc, de macadam, sunt foarte expuse la capriciile vremii. Prin urmare, pe vreme nefavorabilă, este deosebit de periculos să conduci acolo: ploaia și noroiul face drumul foarte alunecos, iar ceața poate îngreuna foarte mult deplasarea.

Foto: Getty Images

Între sfârșitul lunii octombrie și începutul lunii iunie, această secțiune este adesea complet închisă și nu este o coincidență faptul că pe ea au avut loc multe accidente de mașină - motiv pentru care mulți oameni preferă să urce cu bicicleta sau cu motocicleta pe acest traseu. Turiștii dependenți de adrenalină preferă D915 tocmai din cauza pericolului, însă pentru localnici este o legătură importantă între coastă și interiorul țării. Dar nu există nicio îndoială că, în ciuda tuturor dificultăților sale, drumul oferă conducătorului auto îndrăzneț niște peisaje fantastice.

AMI MÉG ÉRDEKELHET