Explorează Highlands-ul scoțian – pe culmile insulei Britanice! (Partea a IIi-a)

Mii de pâraie, cascade, ruine de mănăstiri și legende ne așteaptă în Highlands. Vă prezentăm traseul pe Ben Nevis și faimosul West Highland Way.

Foto: Unsplash

Plimbări mai lungi și mai scurte, vânturi polare și cea mai imprevizibilă vreme posibilă – asta ne oferă Highlands-ul scoțian.

Ben Nevis

Foto: Unsplash

Aici, în Highlands-ul scoțian, se găsește cel mai înalt vârf al Insulelor Britanice, care, însă, rămâne totuși cu mult în urma Everestului.

Cu toate acestea, înălțimea nu este totul!

Deși muntele are doar 1.350 de metri înălțime, vânturile neobstrucționate venite dinspre Polul Nord îl fac demn de numele diabolic. Pe drumul mai dificil, muntele are și victime în fiecare an, dar nu trebuie să alegem această provocare: pe Old Bridle Path putem accesa – chiar dacă nu convenabil – în siguranță vârful. Drumul în sine are o lungime de 17 km de la Fort William, dar conține și o altitudine de 1.300 m, așa că poate fi parcurs în 6-7 ore cu o condiție fizică mai bună.

Foto: Shutterstock

Iar dacă am ajuns la vârf, a doua zi ne putem înscrie la plimbarea prin cascadele care cad de pe stâncile abrupte ale lui Ben Nevis. Destinația acestei drumeții de 16 km este Steall Falls, a doua cascadă ca mărime din Scoția, la care se poate ajunge trecând peste pâraie și, în final, pe un pod suspendat de sârmă îngustă, efectuând distanța stabilită în aproximativ 4-5 ore.

West Highland Way

Foto: Pixabay

West Highland Way (WHW) este un test ceva mai dificil decât o drumție de o zi. Începe nu departe de Glasgow, de la Milngavie, iar după 154 km ajunge la Fort William – de unde putem deja ataca Ben Nevis sau chiar să ne continuăm călătoria pe Great Glen Way. De obicei este parcurs de la sud la nord, fie doar pentru că secțiunile sudice sunt mai ușoare, iar până ajungem în partea nordică mai dificilă, ne obișnuim cu provocarea. Putem împărți turul în 5, 7 sau chiar 8 zile (un alergător profesionist îl poate parcurge, desigur, într-o singură zi), iar cu bicicleta o performanță confortabilă durează 3-4 zile.

Ne poartă prin mlaștini, dealuri abrupte, pășuni și câmpuri, în timp ce admirăm magicul lac Loch Lomond, sau trecem prin Black Mount Estate, fosta moșie a romancierului Ian Fleming, autorul cărților James Bond.

Foto: Shutterstock

Cel mai înalt punct al drumeției este Scările Diavolului (Devil’s Staircase) aflat la 550 de metri înălțime și, chiar dacă aceasta nu pare o ascensiune mare, pe toată distanța trebuie să depășim o creștere totală de nivel de 3.000 de metri. Pe drum vom întâlni peisaje iconice din Trainspotting, Inimă neînfricată, Rob Roy și Harry Potter – să nu ne mirăm deci dacă Hogwarts Express ne trezește din marșul nostru ritmic. Iar dacă vrem să cucerim inimile localnicilor, să învățăm numele WHW pe limba galică scoțiană: Slighe na Gàidhealtachd an Iar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET