Dubai – orașul recordurilor

Dubai este unul dintre centrele financiare și hub de transport ale Orientului Mijlociu.


Cel mai mare și mai populat oraș din Emiratele Arabe Unite bogate în petrol este situat în partea sudică a Golfului Persic. Metropola cu 3,1 milioane de locuitori este capitala Emiratului Dubai, al doilea cel mai mare dintre cele șapte care formează monarhia federală din peninsula Arabică.

Foto: Pixabay

Dubai a fost fondat la sfârșitul secolului al XVIII-lea, iar fortăreața Al-Fahidi, construită în 1787, care în prezent face parte din Dubai Museum, este cea mai veche clădire din oraș. Trăind în trecut mai ales din pescuitul de perle, Dubai a ajuns în 1892 sub protectorat britanic, dar adevăratul punct de cotitură în viața orașului a fost anul 1966: atunci au fost descoperite primele câmpuri petroliere. Lansarea exportului în 1969 a întărit poziția Dubaiului, iar doi ani mai târziu, când regiunea a ieșit de sub protectoratul britanic, a devenit unul dintre fondatorii Emiratelor Arabe Unite. Actualul domnitor din Dubai, Mohamed bin Rashid Al Maktum este totodată și vicepreședintele și prim ministrul Emiratelor Arabe Unite.

Metropolă cosmopolită

Foto: Pixabay

În anii ’70-’80, Dubai și-a finanțat dezvoltarea spectaculoasă din vânzările de petrol, dar acum acest sector asigură doar 5% din veniturile orașului – economia se bazează în prezent pe turism, transport aerian, dezvoltare imobiliară și servicii financiare. Toate acestea se datorează și proiectelor imense de construcții care au adus faimă mondială orașului Dubai. Primul proiect monumental a fost Burj al-Arab, inaugurat în 1999, primul hotel cu șapte stele din lume, urmat cinci ani mai târziu de spectaculoasa insulă artificială, Palm Jumeirah. Cea mai înaltă clădire - în prezent - din lume, Burj Khalifa (829,8 de metri) și-a deschis porțile în 2010. Astăzi, peste tot zgârie-norii definesc orașul, și la aproximativ 4 kilometri de coastă și acum se construiește un alt arhipelag artificial, The World (Lumea) alcătuit din 300 de forme de dimensiuni diferite.

Malluri și aur

Foto: Pixabay

Nu doar priveliștea impunătoare și modernă atrage turiștii în Dubai, ci și mulțimea de evenimente. Plajele se succed una după alta pe coastă, în oraș există numeroase parcuri acvatice, acvarii, grădini zoologice și parcuri tematice, cum ar fi de exemplu cele inspirate de Formula 1 sau de lumea supereroilor de benzi desenate. Numărul mallurilor și centrelor comerciale depășește 60, dar și piețele tradiționale (bazarele) cu o atmosferă autentică din Orientul Mijlociu oferă, de asemenea, o experiență extraordinară: există piață separată de condimente, de pește, chiar și de aur. De la micile șaormării până la restaurantele de lux ale hotelurilor, bucătăria arabă este desigur foarte populară în oraș, dar și felurile din Asia de Sud sau China sunt disponibile aproape peste tot.

AMI MÉG ÉRDEKELHET