Plimbări de-a lungul Dunării – partea I (Germania şi Austria)

Drumeţii, canotaj, ciclism, înot pentru iubitorii relaxării active, arhitectură impozantă în orașele de pe mal, croaziere și tururi în zone viticole – Dunărea înseamnă toate acestea și multe altele.

passau
Foto: 123rf

Pentru oamenii din zilele noastre, Dunărea nu reprezintă doar o legătură economică și istorică, dar și un loc de relaxare și reîncărcare. Să vedem ce ne oferă după ce pleacă la drum din frumoasa fântână a parcului din jurul castelului german Donaueschingen, care de la împăratul Tiberiu este cunoscut drept izvorul „oficial" al râului.

Germania: pe două roţi

Foto: deutsche-donau.com

Desigur, traseul de renume mondial Passau–Viena nu este unica rută spectaculoasă perfectă pentru ciclism de lângă Dunăre. Chiar dacă nu este la fel de popular, cu siguranță la fel de impresionant este drumul de biciclete de 592 km care se întinde pe porțiunea germană a râului. Pornind de la Donaueschingen, principalul fluviu european este la început doar un pârâu mai mare, care dispare pur și simplu pe secțiunea dintre Immendingen și Möhringen, apa fiind absorbită de fisurile din rocă. Mai târziu, râul revine spectaculos, iar pe malurile sale mănăstirile (printre ele Beuron și Obermarchtal) și castelele (de exemplu Wildenstein și Sigmaringen) se aliniază unele după altele. Primul oraș mai mare pe traseul pentru biciclete în mare parte asfaltat este Ulm, fondat la mijlocul secolului al IX-lea la granița dintre Baden-Württemberg și Bavaria. Nici Bavaria nu duce lipsă de clădiri istorice: mergând cu bicicleta de-a lungul Dunării putem admira clădirile baroce și renascentiste din Günzburg, Dillingen, Höchstädt, Neuburg și Vohburg.

Foto: kelheim.de

O minune naturală unică este defileul dintre Weltenburg și Kelheim, care merită traversat cu vaporul, deoarece drumul pentru biciclete altfel ușor se transformă aici într-o secțiune de mountain bike. Dunărea din ce în ce mai lată atinge punctul său cel mai nordic la Regensburg, după care excursioniștii pe două roți pot merge aproape până la Passau în „umbra" Pădurii Bavareze.

Regensburg – amintiri medievale

Foto: 123rf

REGENSBURG ESTE CEL MAI BINE CONSERVAT ORAȘ MEDIEVAL DIN GERMANIA, CU DOUĂ MILENII DE ISTORIE –AICI SE GĂSEŞTE CEL MAI VECHI POD DE PIATRĂ DE PE DUNĂRE.

Unii îl numesc „cel mai nordic oraș italian", alții o „minune medievală" – și ambele denumiri sunt la fel de potrivite. Magazinele, hotelurile, apartamentele, cafenelele și restaurantele formează un mix sănătos, Regensburg fiind printre puținele localități istorice din centrul cărora companiile turistice nu au determinat locuitorii să se mute în altăparte. Astfel, cutreierând străzile înguste și promenadele din centru, ne putem îndrăgosti cu ușurință de una dintre perlele Dunării. Printre cele aproape o mie de monumente istorice se remarcă cel mai vechi pod de piatră încă existent de pe Dunăre, singura catedrală gotică din Bavaria, Domul Sfântul Petru, una dintre cele mai vechi primării din țară sau castelul familiei princiare Thurn und Taxis, realizat prin reconstruirea unei abații medievale. Aici a fondat această dinastie primul serviciu poștal privat al continentului, clădirea din Regensburg făcând parte acum din Bayerische Nationalmuseum.

Austria: vinuri şi panorame

Foto: 123rf

Dunărea traversează mai multe regiuni istorice din Austria, cea mai faimoasă dintre ele fiind Wachau, aleasă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Însă și regiunea Tulln și Wagram, întinsă pe ambele maluri ale râului între Wachau și Viena, atrage vizitatorii cu numeroase minuni construite și naturale. Cele patru regiuni viticole de aici (Wagram, Traisental, Kamp și Klosterneuburg) merită în sine o excursie – comorile lichide ale cramelor le putem explora într-o călătorie organizată sau spontan. Zona este plină de piste pentru biciclete și trasee de drumeții marcate – una dintre secțiuni face parte din străvechiul drum de pelerinaj Sf. Iacob. Pe jos, pe două sau patru roți, merită vizitată abația din Klosterneuburg, care ascunde faimosul altar de la Verdun, castelul medieval Traismauer construit pe un castru roman sau castelul Sitzenberg renumit pentru cele patru cupole în formă de ceapă.

Foto: 123rf

Garten Tulln, o grădină botanică ecologică spectaculoasă, oferă programe excelente pentru familie pe tot parcursul zilei. Ea include, printre altele, 70 de grădini diferite, între 60 și 800 metri pătrați. Este o destinație perfectă nu doar pentru grădinarii amatori, ci și pentru iubitorii de natură și copii – cei mici fiind așteptați de o mulțime de locuri de joacă în aer liber. Cea mai populară parte din Garten Tulln este o cărare artificală care duce la o înălțime de 30 metri, de unde se deschide o minunată panoramă.

Pe urmele romanilor

Foto: lower-austria.info

Aflată între Viena și Bratislava, fosta localitate Carnuntum a fost o adevărată metropolă antică, fiind şi capitala provinciei „Pannonia superior" a Imperiului Roman. În orașul de pe malul Dunării a fost proclamat împărat în 193 guvernatorul provinciei, Septimius Severus. În timpul domniei sale, așezarea a început să se dezvolte spectaculos, ajungând la o populație de 50 mii de locuitori. Urmele acestei epoci sunt păstrate de multe ruine, care pot fi descoperite ușor pe traseele VIA.CARNUNTUM. Diferitele tururi au o lungime de 5-12 km, în special pe teren plat, așa că întreaga familie poate explora confortabil siturile istorice de aici. În programul excursiei organizate de trei zile sunt incluse vizite la Carnuntinum Museum, amfiteatrul de la Bad Deutsch-Altenburg sau centrul istoric din Hainburg. Desigur, toate acestea pot fi vizitate și individual.

AMI MÉG ÉRDEKELHET