PLIMBĂRI DE-A LUNGUL DUNĂRII – Partea a III-a (Ungaria și România)

Drumeţii, canotaj, ciclism, înot pentru iubitorii relaxării active, arhitectură impozantă în orașele de pe mal, croaziere și tururi în zone viticole – Dunărea înseamnă toate acestea și multe altele.

dunakanyar
Foto: 123rf


Ungaria: COTUL DUNĂRII, UN LOC PERFECT PENTRU FAMILII

Foto: YouTube

Tot ce poate face memorabilă o vacanță se găsește într-un singur loc la Cotul Dunării: cetăți, biserici, posibilități de drumeții pe munte și pe apă, cu bicicleta sau mocănița. Pe lângă comorile arhitecturale din oraşele istorice ca Esztergom, Visegrád, Szentendre și Vác, la curba Dunării care străbate munții putem admira și frumusețile naturale din popularele zone de excursii, Pilis și Börzsöny. Și pentru copii există numeroase activități: Centrul de Excursii Katalinpuszta din Szendehely și traseele educaționale din zonă oferă un program excelent de petrecere a timpului liber pentru familii. Vizitatorii sunt așteptați cu loc de joacă, șemineu în aer liber, locuri de odihnă, expoziții interactive și terenuri de sport, foarte popular fiind Trenul Furnicilor, cel mai mic dintre mocăniţele din regiunea Börzsöny.

Foto: Unsplash

Programe similare ne oferă și Centrulde Excursii Mogyoróhegy de peste Visegrád. Pe lângă locurile de joacă din pădure și traseele educaționale, pe Muntele Mogyoró se găsește şi o grădină zoologică de 1,5 hectare, care poate oferi și adulților o experiență de neuitat, ca și traseele marcate de plimbare și drumeții din zonă, cu o lungime totală de aproximativ 20 km.

Ecotursim în parcurie naționale

Foto: 123rf

Dunărea nu-i dezamăgește pe doritorii de experiențe naturale nici la sosirea în Ungaria, nici la „plecare". Parcul Național Dunărea–Drava a fost înființat în 1996 prin unificarea mai multor teritorii declarate anterior zone protejate, cuprinzând astfel în jur de 50 mii de hectare pe porțiunea de Dunăre dintre estuarul râului Sió și granița sudică a Ungariei, respectiv de-alungul Dravei. Bijuteria părții de lângă Dunăre este Gemenc, cea mai mare câmpie inundabilă a țării, lungă de 30 km, în mare partea coperită cu pădure, pe care o putem descoperi și cu mocănița care pleacă din Centrul Ecoturistic din Pörböly. Aceeași localitate este punctul de pornire al traseului educațional Nyéki-Holt-Duna, care ghidează vizitatorii în lumea plantelor acvatice și a stufărișurilor. Centrul Ecoturistic oferă și locuri de cazare, dar cine dorește mai mult lux, este așteptat de unul dintre simbolurile văii sălbatice a Dunării de Jos, Castelul Karapancsa. Impunătoarea clădirea găzduit cândva domnitorii epocii la vânătorile regale: printre alții au trecut pe aici împăratul austriac Franz Josef și cel german Wilhelm al II-lea.

ROMÂNIA: lume acvatică miraculoasă

Foro: Unsplash

La vărsarea sa în Marea Neagră, Dunărea se desparte în cele trei braţe: Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe. Numeroase canale, mlaştini, stufăriş şi dune de nisip - un întreg complex lagunar alcătuieşte această lume acvatică miraculoasă, bogată în peşti, păsări şi animale sălbatice. Rezervaţia biosferei Delta Dunării, cu cele 580.000 de hectare ale sale, oferă adăpost pentru mii şi mii de specii de animale şi plante, iar din anul 1991 face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO. Peste 320 de specii de păsări trăiesc în zonă – milioane de zburătoare sosesc aici an de an de pe continentele vecine, pentru procreere. Delta Dunării nu este preferată numai de ornitologi şi biologi. Vizitatorii pot alege dintre numeroase programe speciale. Pescuitul este unul dintre cele mai îndrăgite, iar în Deltă există o mulțime de oportunități pentru practicarea lui. Pescuitul aici este o experiență unică, interesantă și pentru cei care în viața de zi cu zi nu sunt adepții acestei activități. Și croazierele au un sens diferit aici. Hotelurile plutitoare oferă de obicei un program de 4-5 zile – o aventură specială, din moment ce navigăm pe diferite brațe principale și secundare pline de animale sălbatice, unde putem observa păsări și, desigur, nu putem rata nici celebrele feluri de mâncare locale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET