Skandináv kalandtúra: villanyautóval az Északi-fokig

18 nap, 7544 km, 95 töltési megálló - Frank Eusterholz végigcsinálta!

Fotó: Volkswagen AG

Útra kelni egy 7500 km-s túrára egy mindössze 173 km hatótávolságot biztosító lakóautóval? Frank Eusterholz úgy gondolta, jó ötlet, és élete kalandját élte át!

Nem mindennapi vállalkozásra adta fejét a villanyautózásért rajongó német Frank Eusterholz: egy tisztán elektromos meghajtású Volkswagen e-Crafter furgonnal vágott neki Hannoverből a norvégiai Északi-fokig (a kontinens autóval elérhető legészakibb pontjáig) tartó kalandtúrának. A városi használatra és rövid távokra tervezett e-Crafter 10,7 köbméteres rakterét a berlini PlugVan cég készen beszerelhető moduljával alakította át lakóautóvá.

A Skandináviát bejáró 7544 kilométeres túra 18 napig tartott, amely alatt 95 megálló során töltötte fel a 173 km hatótávolságú jármű akkumulátortelepét. „A hatótávolság nem probléma, egyszerűen csak alkalmazkodnod kell hozzá" – mondta Frank Eusterholz, aki mindig igyekezett hasznosan felhasználni, az átlagban másfél órás töltési megállókat. „Lassabban és átgondoltan haladsz, a nap végén pedig sokkal kevésbé vagy fáradt, mint egy hagyományos autót vezetve. Az elektromotor halk üzemmódja miatt gyorsan megszokható a kiegyensúlyozott cirkáló-stílus, a gázpedál gyakorlatilag csak szórakoztató elem: ha úgy érzed, akkor néha beletaposol a sebesség öröméért."

Fotó: Volkswagen AG

Az utazás számos emlékezetes pillanatot tartogatott, de a legmeghatóbb a megérkezés volt az Északi fokhoz – leírhatatlan érzés volt teljesíteni a túrát, amit nagyon sokan őrültségnek és lehetetlen vállalkozásnak tartottak. Az alacsony hatótávolság ellenére, a német túrázó úgy érzi: az elektromos meghajtás tökéletesen illik a lakóautókhoz. „Egyrészt a jármű teljes csendben halad a természetben, másrészt a kirándulások alatt amúgy sem kell sietni, be lehet iktatni a töltési megállókat."

Fotó: Volkswagen AG











AMI MÉG ÉRDEKELHET