A hagyományos repülőtér már a múlté? Thaiföldön már reptér-városban gondolkodnak!

A thai kormány 8,8 milliárd dolláros beruházással Keleti Repülési Várossá (Eastern Aviation City) alakítja át az egykori U-Tapao repteret.

Illusztráció: One Works

A megaprojekt az év első részében indul, és az első öt évben várhatóan 15 600 új munkahelyet teremt, miközben új alapokra helyezi Thaiföld légiközlekedését. Az új csomópont 1040 hektáron terül majd el, az ország egyik keleti ipartelepén.

Illusztráció: One Works

Az Eastern Aviation City nemzetközi terminálja közvetlen összeköttetésben lesz majd a Don Muang reptérrel, amely főleg fapados járatokat szolgál ki, illetve az ország legfontosabb légikikötőjével, a Suvarnabhumival. Emellett a Repülési Városban vámmentes szabadkereskedelmi övezet, repülési oktatási központ , és repülőgép-karbantartó részleg is helyet kap majd.

A tervek szerint az Eastern Aviation City évi 60-75 millió utast fogad majd.

Illusztráció: One Works

A projekt a One Works nemzetközi építészeti és tanácsadói vállalat tervei alapján készül, a dizájn az utasok kényelmére helyezi a hangsúlyt, miközben a színes helyi kultúrát is megeleveníti majd. Az utasterminál külsejét a közeli parti településeken használt tradicionális halászhálók ihlették. A tágas belső térben rengeteg növény kap helyet, a természetes fényről nagy méretű üvegfelületek gondoskodnak majd.

Illusztráció: One Works

A terminálban a thaiföldi utcai árusokat megidéző étkezési csarnok működik majd, az utazók szórakoztatására pedig shopping, illetve kulturális központot is kialakítanak majd. Lényegében az Eastern Aviation City egy olyan hely lesz, ahol az utasok étkezhetnek és kikapcsolódhatnak az utazás előtt, közben vagy után.

AMI MÉG ÉRDEKELHET