Nu există vreme rea pentru drumeții – doar echipament nepotrivit

Plimbările prin pădure pot fi minunate și după ce se răcește vremea.

Drumeție în munți
Foto: 123rf

Cum să ne îmbrăcăm, ce să luăm cu noi și la ce să fim atenți? Putem oare să mergem în excursie și în anotimpul rece? Răspunsul este un da hotărât, dacă ne ghidăm după sintagma: nu există vreme rea, doar echipament nepotrivit.

SFATURI DE BAZĂ

Foto: 123rf

Ştim cu toţii: în anotimpul rece e foarte importantă vestimentația în straturi. Însă, nu e totuna ce fel de straturi îmbrăcăm, în ce ordine și e important și ce luăm cu noi în rucsac.

Fără bumbac!

Este o regulă de bază să nu purtăm îmbrăcăminte din bumbac dacă vom face mișcare; să purtăm mai degrabă o combinație de materiale sintetice care gestionează transpirația și piese din lână merinos. Stratul de deasupra poate fi ales în funcție de vreme - o geacă sau o vestă de puf, pelerină de ploaie, giacă softshell ori una omni-heat.

Nu prea cald!

O altă regulă de bază: ne-am ales bine echipamentul dacă la începutul plimbării avem senzația de frig timp de câteva minute. Este o reacție normală, doar așa este bine să pornim la drum. Altfel vom răci repede și nu ne vom simți confortabil dacă pornim la drum transpirați.

Temperatura

Trebuie să avem în vedere că în munţi, sau chiar și pe dealuri temperatura de pornire, de la poalele muntelui nu este aceeași cu cea de pe creste sau vârfuri. Condițiile climaterice de la poale nu trebuie să ne inducă în eroare, adesea pot apărea diferențe de temperatură de până la 10 grade, de aceea întotdeauna e bine ca înainte de pornire să verificăm temperaturile de la live cam-urile postate în mai multe locuri.

DIN CAP PÂNĂ-N DEGETELE PICIOARELOR

Foto: Pexels

Geci, ghete, şosete

Gecile de tip omni-heat țin căldura mai bine, însă nu sunt potrivite pentru drumeție intensă deoarece materialul nu respiră bine. Pentru drumeții să alegem încălțăminte omni-heat, întrucât cei mai mulți dintre noi au probleme cu circulația periferică, iar tehnologia autoîncălzirii din aceste sisteme poate oferi o soluție împotriva picioarelor reci. Este important ca ghetele să aibă talpa cât mai groasă, deoarece tălpile se răcesc mai repede.

Putem apela la șosete speciale, iar unii folosesc două straturi – în acest caz o pereche să fie din material sintetic și fără cusătură, iar stratul de deasupra din lână, de exemplu SmartWool. Dacă avem șosete de schi, acestea sunt bune, dar să le testăm întâi într-o plimbare mai scurtă – dacă e ok, putem să le încălțăm și la drumețiile de iarnă. Dacă ne putem aștepta la zăpadă ori gheață, să luăm cu noi tălpi antiderapante din silicon cu care se pot echipa bocancii, ori colțari din metal. Acestea nu sunt foarte scumpe, nu ocupă mult loc și sunt extrem de utile!


Importanţa acesoriilor

Să avem întotdeauna la noi mânuși, chiar și pe vreme mai blândă: pe o creastă cu vânt ne vor intensifica senzația de confort și nu ocupă mult spațiu. Să avem și mănușile subțiri din polar, iar dacă este foarte frig, să optăm pentru o pereche căptușită, cu un deget – degetele se pot încălzi între ele. Într-o iarnă foarte friguroasă sau pe vreme cu vânt puternic, să ne echipămcu pernițe de încălzit care se activează la presiune și pe care le putem introduce în mănuși.

La final: un fular tip glugă este absolut necesar, fiind un echipament universal în plimbările de toamnă și iarnă – ne va ocroti atât gâtul, cât și fața și întregul cap, în funcție de nevoie. Pe lângă versiunea subțire, iarna merită să avem și varianta din lână merinos, extrem de călduroasă.

LICHIDE, HARTĂ, PROVIZII

Foto: 123rf

Fructe uscate... în loc de alcool

Cu toate că adesea se găsește în trusade drumeții câte o sticlă de ţuică, dacă este foarte frig, alcoolul nu încălzește, dimpotrivă: răcește organele care au o importanță vitală. Un ceai cald poate să fie binevenit pe de altă parte, de aceea să preparăm un ceai din plante medicinale, Rooibos ori fructe – acestea nu conțin cofeină. Pe vreme rece, să avem destulă mâncare la noi pe lângă tradiționalele chifle ar fi mai bine să ne echipăm cu multe semințe oleaginoase, fructe uscate și banane. Putem pregăti și o mâncare caldă, paste de exemplu, întrucât carbohidrații încălzesc bine organismul.

GPS-ul poate fi un tovarăș util pentru drumeții, mai ales dacă este încorporat în ceasul de mână. Indiferent de acesta, să avem neapărat și o hartă tipărită la noi, în husă impermeabilă. Asta deoarece se poate întâmpla să pierdem aria de acoperire și semnalul GPS. La final, să nu uităm nici de faptul că în pădure se întunecă rapid, așadar o lampă fixată pe cap, încărcată, face parte din echipamentul obligatoriu, iar un power bank este la fel de util la nevoie – toate în huse impermeabile.

Pentru zile ploioase

Dacă se așteaptă vreme cu precipitații, e bine să avem în rucsac și o pereche de pantaloni impermeabili, iar dacă se preconizează noroi sau zăpadă multă pe drum, să avem și jambiere. Acestea din urmă previn umezirea picioarelor în partea de sus, iar odată întorși la mașină se dovedesc a fi extrem de utile, deoarece atunci când le scoatem eliminăm rapid eventuala murdărie lipită de haine. Să nu uităm nici de husa impermeabilă protectoare pentru rucsac, și aceasta fiind o piesă de bază a drumețiilor de toamnă-iarnă: degeaba am rămas noi uscați, dacă tot echipamentul purtat pe spate s-a udat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET