Cum să economisim în timpul călătoriei – 6 sfaturi utile!

Criza a ajuns deja peste tot, dar cei care încă își mai permit vor călători și anul acesta. Să vedem cum putem economisi sau măcar reduce din cheltuieli!

Foto: Unsplash

Călătoria nu este ieftină chiar dacă se realizează într-un mod foarte „low cost”, dar are multe efecte pozitive chiar și în cazul în care, de exemplu, cazarea nu este cea mai frumoasă. Deoarece posibilitățile multora dintre noi sunt limitate, vă oferim acum sfaturi despre cum să economisim bani, astfel încât să nu fim nevoiți să avem parte de o călătorie mai scurtă.

Compararea prețurilor

Foto: Unsplash

Să profităm de faptul că există deja multe grupuri de Facebook și site-uri web de comparare a prețurilor (Kayak, Expedia, Orbitz), pe care merită să le folosim dacă plănuim o excursie în viitorul apropiat. Unul dintre membrii grupului menționează că biletul de avion este acum doar 20 de euro spre o destinație sau că unul dintre cele mai bune hoteluri la care ne-am uitat cu ani în urmă este la reducere? Să-l luăm imediat! Nu merită să amânăm și putem încheia o asigurare de rezervare. Prețul biletelor de avion se poate schimba în decurs de o zi sau chiar în câteva ore, așa că dacă dorim să călătorim ieftin, este nevoie de multă flexibilitate și adaptare.

Alegerea aeroportului

Până acum, am căutat bilet de avion doar dintr-un punct de plecare sau am introdus o singură destinație? Greșit! De exemplu, dacă am pleca din Cluj, să căutăm și la aeroporturile din Timișoara, Sibiu și Oradea. În astfel de cazuri, desigur, trebuie luat în considerare și prețul combustibilului, al parcării sau al biletului de tren, dar de multe ori merită totuși să plecăm de pe alt aeroport. Acest lucru merită repetat și la locul de sosire - dacă nu insistăm cu o destinație exactă, imediat ni se deschid o mulțime de oportunități.

Companii de car sharing și taxi

Foto: Shutterstock

Puțină documentare pe net și deja putem economisi mult! Dacă nu închiriem o mașină, ci căutăm un carpool sau un car sharing (Uber, Lyft, Bolt), în câteva minute putem găsi cele mai ieftine opțiuni locale. Acestea merită planificate mai ales dacă ajungem undeva noaptea, sau dacă avem multe bagaje și dorim să ajungem rapid și în siguranță la cazare.

Parcare gratuită

Indiferent dacă plecăm într-o excursie sau călătorim cu mașina proprie sau închiriată, să aflăm unde este gratuită parcarea și care este cel mai bun mod de a ne deplasa de acolo. La marginea multor orașe mari există parcări de care merită să profităm. Astfel economisim nu doar bani, ci și mult timp, pentru că nu trebuie să stăm ore în șir în trafic și să cautăm un loc de parcare în orașul aglomerat. Dacă ne cazăm într-un hotel sau închiriem un apartament, să căutăm unul cu parcare gratuită.

Transport public

Foto: Pixabay

Transportul public este o modalitate excelentă de a cunoaște zona și cultura locală, ca să nu mai vorbim de faptul că abonamentele turistice de mai multe zile sunt mult mai ieftine decât închirierea unei mașini, parcarea și combustibilul. Înainte de călătorie, să ne interesăm de calitatea (siguranță, curățenie) transportului local și cât de des circulă cursele programate.

Monedă locală

O greșeală comună este supracheltuirea accidentală în timpul călătoriei, când moneda este convertită doar aproximativ și rotunjită. Să urmărim cursurile de schimb valutar din zilele dinaintea călătoriei, să aflăm dacă merită să plătim cu cardul în timpul șederii sau este mai bine să schimbăm valută acasă și să cheltuim din ea în străinătate. Să folosim aplicații de schimb valutar pentru a vedea exact cât valorează moneda pe care o plătim pentru mâncare sau îmbrăcăminte, înainte de a o cumpăra. Dacă vedem suma exactă, poate că nu mai pare o achiziție atât de bună... O altă soluție este trecerea la un card bancar care vine cu un pachet de cont care nu include comisioane de retragere la bancomat și costuri de tranzacție internațională pentru achizițiile din străinătate.

AMI MÉG ÉRDEKELHET