Utazáskor sem kell lemondanunk a sportolásról

A rendszeresség és a helyes táplálkozás pedig az edzés mennyiségénél is fontosabb.

Fotó: Shutterstock


Hiába állandó része az életünknek a rendszeres testmozgás, egy utazás alaposan bekavarhat. Össze lehet azonban egyeztetni őket, ha megfogadjuk az alábbi tanácsokat.

Az mindenképpen nagyon fontos, hogy az utazás ideje alatt is sokat mozogjunk, hiszen éppen eleget ülünk a repülőn, a vonaton, az autóban vagy a tömegközlekedési eszközökön. Ezért is érdemes – amennyiben lehetséges – a gyaloglást választani: sétáljunk el a szállásig, ha nincs túl messze vagy a reptéren menjünk fel és le a lépcsőn a mozgólépcső helyett.

Fotó: Shutterstock

Már az utazás tervezésekor érdemes utánajárni, hogy a szálláshelyek milyen edzéslehetőségeket kínálnak – és akár ez alapján választani, becsomagolva a megfelelő öltözéket is. A legtöbb szálloda rendelkezik edzőteremmel és/vagy úszómedencével, és van a közelében futásra, kocogásra alkalmas terület. Az úgynevezett „bleisure” (business + leisure) utak alkalmával, amikor összekötjük az üzletet némi kikapcsolódással, a város felfedezésének egyik kitűnő és egészséges módszere a futás vagy kerékpározás a fő nevezetességek környékén.

Tornázni pedig a szállodai szobában is lehet, a saját testsúlyos edzések, mint a fekvőtámaszok, guggolások, felülések vagy jóga nem igényelnek sem felszerelést, sem pedig túl sok helyet. Léteznek olyan mobilalkalmazások és videók, amelyek bármilyen környezetben elvégezhető gyakorlatokat mutatnak be.

Fotó: Shutterstock

A mozgásformától függetlenül már egy rövid edzés is sokat számít, napi 10-20 percnyi sport is segít, hogy fittek maradjunk. Ideális esetben érdemes váltogatni a mozgásformákat, hogy élvezetes maradjon az edzés.

Nemcsak utazáskor érvényes, hogy a fogyást és az megfelelő erőnlétet csak az edzés és az egészséges táplálkozás kombinációja segíti elő, ezért útközben is igyekezzünk megfelelően étkezni: fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget, sok fehérjét, kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, és a közismert gyorséttermeket. A helyi ételek szinte biztosan nemcsak gasztronómiai élményt, hanem több tápanyagot is jelentenek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET