Miért kell a reggeli? Íme 5 meggyőző indok!

Öltözés, rohanás, indulás – annyi mindennel el kell készülni reggel, hogy gyakran pont a reggelire nem jut már idő. Íme öt érv, hogy miért ne hagyjuk ki.

Fotó: Shutterstock


1. Ha reggelente félig csukott szemmel kóválygunk ki a konyhába kávézni, esetleg egészen a munkahelyig tart ez az állapot, ideje változtatni. A reggeli étkezés éberré és elégedetté tesz, és összességében jobb fizikai és mentális állapotban érzik magukat azok, akiknek szerepel a napi rutinjában. Ugyanakkor a finomított lisztet és cukrot tartalmazó péksütemények nem vezetnek a fenti eredményre.

Fotó: Shutterstock

2 Azok, akik reggeliznek, nagyobb eséllyel teljesítik a napi öt adag gyümölcs kritériumát, ami többek között a rák megelőzését is szolgálja. Reggel, kipihenten még hajlamosabbak vagyunk egészségesebb ételek mellett dönteni, míg a nap előrehaladtával, egyre jobban kifáradva a könnyebben elérhető, egészségtelenebb ételek után nyúlunk. Aki nem reggelizik, általában nem fogyasztja el az öt adag gyümölcsöt, viszont több cukrot visz be a szervezetébe a nap folyamán.

3 Aki kihagyja a reggelit, azt az üzenetet küldi a szervezetének, hogy aznap tartalékolnia kell. Így hiába az el nem fogyasztott kalóriák, mert a kalóriaégetés nem indul be időben, a vércukorszint viszont megnyújtott táplálékbeviteli szünet után egyszer csak leesik: ilyenkor pedig hajlamosabbak vagyunk cukros, magas szénhidráttartalmú ételeket választani. A kutatások azt mutatják, hogy nemcsak a testtömegindexük alacsonyabb azoknak, akik rendszeresen reggeliznek, de a koleszterinszintjük is.

Fotó: Shutterstock

4 Ahhoz, hogy a reggelizés elérje a célját, rostokat, fehérjét, némi szénhidrátot és jó zsírokat kell fogyasztani. A mennyiséget tekintve azonban nem kell túlzásba esni: aki túl sokat reggelizik, nap közben is többet eszik. És hogy mi kerüljön a tányérunkba? Nem egyszerre, de ezek közül érdemes szemezgetni: gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű, magos pékáru, mandula, dió, avokádó, zabpehely, natúr joghurt vagy kefir, narancslé, tojás. Kerüljük viszont a cukrozott gabonapelyheket és a finomított szénhidrátokat.

5 Sokan azzal hárítják a reggelizést, hogy nem éhesek ébredés után. Ennek egyrészt a nem túl késői és könnyű vacsorával lehet elejét venni – ha egész éjjel emésztünk, valóban nem leszünk éhesek reggel –, másrészt, ha felkelés után egy-két órán belül megreggelizünk, még időben vagyunk. Az emésztést beindíthatjuk egy pohár meleg vízzel vagy gyümölccsel is, de egy rövid séta vagy futás is meghozza a reggeli étvágyat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET