Egipt: paradisul scufundărilor, iarna

Marea limpede şi monumentele din antichitate sunt cele mai mari atracţii ale Egiptului – o destinaţie plăcută şi în sezonul rece european.

Foto: 123rf

Cu monumente antice de renume mondial şi apa limpede a mării, Egiptul a fost printre cele mai populare destinaţii de vacanţă în rândul turiștilor europeni, până când situaţia politică tensionată i-a ţinut la distanţă. În ultimul timp însă, avioanele charter aterizează din nou unul după altul pe aeroporturile marilor staţiuni, ca Sharm el-Sheikh sau Hurghada.

Experienţe exotice

Foto: Getty Images

Plajă cu nisip alb din Sharm el-Sheikh

O climă însorită, lipsită de ploi și cu condiţii perfecte pentru scufundări – marile staţiuni de pe coasta Mării Roşii oferă relaxarea perfectă şi în timpul iernii. Situată pe Peninsula Sinai,Sharm el-Sheikh atrage prin superbii atoli de coral şi plajele cu nisip alb. Acesta este locul cel mai apropiat de Europa pentru o vacanţă cu experienţe exotice adevărate – temperatura medie a apei este de 24 grade Celsius iarna. Coralii mai mici sau mai mari şi peștii coloraţi se pot vedea şi cu o pereche simplă de ochelari de snorkeling, dar merită să ne scufundăm alături de un scafandru experimentat.

Foto: Pexels

Iniţial un mic sat de pescari, Sharm el-Sheikh a devenit în numai câteva decenii o staţiune de agrement în care totul este pus în slujba confortului pentru turişti. În Old Market găsim cel mai aglomerat port, în timp ce Naama Bay este un cartier mult mai modern, plin de turişti în oricare perioadă a anului.

Situată pe coasta egipteană a Mării Roşii, Hurghada este recomandată în principal familiilor cu copii mici sau celor care doresc o vacanţă liniștită – scufundările oferă şi aici experienţe unice, dar localitatea nu este la fel de agitată precum Sharm el-Sheikh, cele mai multe hoteluri pregătind programe speciale pentru copii.

Miracole antice

Foto: Unsplash

Egiptul nu înseamnă doar Marea Roşie, poporul faraonilor lăsând în urmă o serie de construcţii antice fascinante. Cele mai cunoscute şi populare sunt piramidele aflate în apropierea capitalei Cairo, pe Platoul Giza, ridicate în urmă cu 4500-4600 de ani. Piramida lui Keops este singura dintre cele şapte minuni ale lumii antice care a supravieţuit timpului. Pe lângă cele trei mari piramide, întregul câmp cuprinde şi temple mortuare, piramide mai mici, precum şi celălalt simbol al Egiptului, Marele Sfinx, realizat în aceeași perioadă cu piramidele din Giza. În cursul istoriei, statuia a fost acoperită de nisip în mai multe rânduri. În timpul campaniei din Egipt a lui Napoleon (1799), i se vedea doar capul, dar în prezent poate fi admirată în toată splendoarea sa.

Foto: Unsplash

Templul Karnak din Luxor

Pe lângă piramide şi Sfinx, Luxor şi Valea Regilor atrag anual mai multe sute de mii de turiști. Împărţită în două de Nil, Luxor a fost una din capitalele Egiptului antic, iar în zilele noastre este cunoscută drept „cel mai mare muzeu în aer liber". Malul estic a devenit un oraş modern, păstrând însă mediul verde bogat, bazarul tradiţional şi superba panoramă a Nilului. Malul vestic este renumit pentru necropola şi templele mortuare: principalele atracţii fiind Valea Regilor, Valea Reginelor, satul muncitorilor şi templul Medinet Habu. Devenită celebră datorită mormântului lui Tutankhamon şi „blestemului faraonului" menţionat în numeroase cărţi şi filme, Valea Regilor este cea care a determinat celebritatea Egiptului antic.

Foto: Unsplash

VIAŢA DE NOAPTE

Din cauza căldurii din timpul zilei, localnicii au o viaţă de noapte foarte activă. Turiştii care părăsesc staţiunile de agrement sunt primiţi de o adevărată forfotă – zumzet, zgomot, mirosuri. Trebuie să fim pregătiţi pentru vânzătorii insistenţi, care obligatoriu se aşteaptă la negociere. Femeilor nu li se recomandă să se plimbe singure – deşi Egiptul face parte din ţările musulmane mai permisive, este bine să se evite şi vestimentaţia mai lejeră.


Foto: Unsplash

REGULI IMPORTANTE

În Egipt este foarte importantă respectarea câtorva reguli igienice de bază. Deoarece apa de la robinet nu este potabilă, chiar şi la spălatul dinţilor trebuie folosită apă îmbuteliată. Este indicată achiziţia medicamentelor pentru indigestie. Acestea din urmă se găsesc chiar şi în hoteluri. Cel mai sigur este să mâncam doar la hotel, pentru că şi în cele mai bune restaurante se poate întâmpla ca ingredientele să fie spălate cu apă contaminată.

DOAR CU TEST NEGATIV

Conform condiţiilor actuale, cetăţenii români care se deplasează în Egipt trebuie să prezinte la punctele de trecere a frontierei, în mod obligatoriu, un test tip PCR pentru infecţia cu Covid-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de călătorie. Înainte de a porni la drum, este indicat să vă uitaţi la condiţiile actuale de călătorie în Egipt, respectiv retur în România.

AMI MÉG ÉRDEKELHET