Olcsó olasz házak újratöltve: 3 eurós lakásokat hirdetett meg egy szicíliai falu

Fotó: Shutterstock


Olyan mértékben sikeresnek bizonyult Olaszország egyeurós lakásprogramja, hogy az elmúlt években más európai országok is lemásolták, ezzel próbálva mérsékelni a vidéki falvak elnéptelenedését. Most ismét olasz földön indult el egy ilyen kezdeményezés: egy dél-szicíliai hegyi falu kínál kedvező árú lakásokat.

Az 5341 fős Sambuca di Sicilia már 2019-ben is csupán egyetlen euróért kínált – felújításra szoruló – lakásokat. Az ilyen projektek gyakorlatilag egy „win-win” (vagyis mindkét fél számára kedvező) helyzetet teremtenek az ingatlanpiacon, hiszen fiatalabb lakókat hozhatnak az elnéptelenedéssel és elöregedéssel küzdő településekre, a vásárlók pedig roppant olcsón jutnak az új házukhoz. Bár ezek a projektek nem mindenhol voltak sikeresek, Sambuca di Siciliában rengeteg jelentkező akadt a meghirdetett lakásokra. Az Euronews szerint a világ minden részéről érkeztek k befektetők, az Egyesült Államoktól a Közel-Keletig, akik a becslések szerint mintegy 20 millió eurót hoztak be a helyi gazdaságba.

Fotó: Shutterstock

SAMBUCA DI SICILIA

A sikeres 2019-es és 2021-es projektek után Sambuca di Sicilia is idén újra meghirdetett tíz, egyenként 3-3 euróba kerülő házat, amelyek mind a Szaracén kerületnek nevezett óvárosban találhatóak, és – a régi épületekhez hasonlóan – némi csinosításra szorulnak. A javarészt két-három emeletes házak alapterülete maximum 80 négyzetméter, és többnyire két-három hálószobával, valamint – néhány esetben – terasszal is rendelkeznek. Egyesek körül takaros, citromfákkal benőtt udvart is találunk. A hírek szerint ezeket még az 1969-es földrengés után hagyták el eredeti lakóik, és jelenleg a helyi önkormányzat tulajdonában vannak. Ez pedig jóval egyszerűbbé teszi az eladási folyamatot, szemben azokkal a falvakkal, ahol a hatóságoknak hosszas nyomozásba telt felkutatni az eredeti tulajdonosokat.

Fotó: Shutterstock

SAMBUCA DI SICILIA

A mostani projekt némileg eltér a korábbiaktól, mivel a házakat aukció keretében bocsátják eladásra, vagyis várhatóan jóval a 3 eurós kikiáltási ár fölött fognak elkelni – a korábbi tapasztalatok alapján 5 és 10 ezer euró közötti összegért kelhetnek el. Mivel azonban a felkínált lakások állapota messze nem tökéletes, az új tulajdonosoknak a felújításba is jelentős összeget kell majd fektetniük: a becslések szerint ez igen széles skálán, 30 és 200 ezer euró mozoghat. A vásárlási feltételek között szerepel, hogy a felújítást az eladást követő három évben belül kell elvégezni, másképpen az új tulajdonosok elvesztik az 5000 eurós foglalót.

Fotó: Shutterstock

SAMBUCA DI SICILIA

A korábbi hasonló kezdeményezések hatására Sambuca di Sicilia kimondottan nemzetközi településsé vált: az amerikai vásárlók miatt egész sokan beszélnek angolul. A falu egyre népszerűbb a digitális nomádok körében is: több távmunka végzésére alkalmas helyiség is nyílt, hogy a külföldieknek legyen hol dolgozni. Ha pedig minket is érdekel egy olcsó szicíliai ház, a település hivatalos honlapján tudhatunk meg még többet róluk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET