Eilat: kellemes tenger, csodálatos vízi világ, lennyűgöző sivatag egy helyen

A 70 évvel ezelőtt alapított települést nem csak az egész évben fürdésre alkalmas, kellemes hőmérsékletű Vörös-tenger miatt érdemes felkeresni.

Foto: 123rf

Az elmúlt években közvetlen repülőjáratokkal is elérhetővé vált Eilat, Izrael legdélebbi városa, és nagyon hamar népszerű úti cél lett.

Fotó: Instagram

A Jordánia és Egyiptom közé mindössze 11 kilométeres partszakaszon beékelődő Eilatot 1949-ben alapították a második világháborút követő időszakban tömegesen Izraelbe bevándorló zsidók, akik jelentős részben Közép- és Kelet-Európából származtak. Az Akabai-öböl csúcsán fekvő város teljes mértékben az európai tengerparti nyaralóhelyek hangulatát idézi. Bár történelmi látnivalói alig vannak, de ezt a hiányt bőven kárpótolják a tiszta, rendezett strandok (amelyekről Jordánia csodálatos hegyeiben is gyönyörködhetünk), valamint a Vörös-tenger pazar vízi világa.

Korallok és delfinek közt

Fotó: Unsplash

Eilat kihagyhatatlan látványosságai közé tartozik a híres korallrezervátum. A turisták a színpompás, több mint egy kilométer hosszan húzódó korallzátonyt egészen közelről megcsodálhatják, de akár üvegfenekű hajóra is szállhatnak, ahonnan a Vörös-tenger kristálytiszta vizében úszkáló színes halakban gyönyörködhetnek. A sznorkelezők és a búvárok pedig egy kis szerencsével még delfinekkel is úszhatnak a tengerben. Az Eilat egyik jelképének számító Vízalatti Obszervatóriumban hat méterrel sétálhatunk a vízszint alá, és üvegfalakon keresztül figyelhetjük meg a meleg vizű tenger gazdag faunáját – többek közt rájákat, cápákat, hatalmas teknősöket, korallokat, tengeri rózsákat és színpompás kisebb halakat.

Végtelen sivatag

Fotó: Unsplash

Salamon oszlopai

Eilat központjából észak felé haladva néhány kilométer után már a Negev-sivatagba érünk. Itt bepillanthatunk a város nevével csaknem megegyező elnevezésű Eilot kibuc életébe, amely a világ legdélebbi ilyen típusú agrárközössége.

A Negev-sivatag Izrael területének több mint a felét teszi ki, és sok érdekes látnivalót rejt. A kősivatag két legcsodálatosabb természeti képződménye a bizarr kinézetű Kőgomba, valamint Salamon oszlopai, amelyeket karbantartott ösvényeken mászhatunk meg.

A fenséges tájon végigtekintve úgy érezhetjük magunkat, mintha a Csillagok háborújából ismert Luke Skywalker bolygóján, a Tatuinon lennénk.

Fotó: Instagram

A sivatagi túra során a végtelen szabadság érzete járja át az embert, miközben a Timna Parkban szürreális sziklaképződmények között haladunk az ősi réz- és drágakőbányák felé. A Salamon kövének is nevezett Eilat-kő egy olyan drágakő, amely a világon csak itt található. A drágakőbányászat nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is népszerű program, különösen, hogy néhány saját kézzel kifejtett Eilat-követ szuvenírként is elvihetnek magukkal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET