Készülsz az El Caminóra? Íme, ezért lehet jobb választás a portugáliai szakasz, mint a spanyolországi!

Az elmúlt években egyre több ember dönt úgy, hogy a franciaországi, illetve spanyolországi indulás helyett inkább Portugáliából kezdenek neki az El Camino spirituális zarándokútvonalának.

Fotó: Shutterstock

Egy korábbi cikkünkben már segítséget nyújtottunk azoknak, akik elgondolkodtak a Santiago de Compostellába vezető zarándokút, az El Caminó teljesítésén. Felsoroltuk a pró és kontra érveket a gyalogtúra mellett – most pedig azoknak nyújtunk segítséget, akik a Camino Portugués-t, vagyis a Portugáliából induló zarándokutat választják. Ennek hossza amúgy attól függ, Lisszabonból indulunk vagy épp Portóban csatlakozunk-e rá.

Más szemszög, kisebb tömeg

Fotó: Shutterstock

Több oka van annak, hogy egyesek inkább a Camino portugál szakaszát választják a népszerűbb hivatalos útvonalak helyett. A francia Szent Jakab út tekinthető messze a legforgalmasabbnak a Camino útvonalhálózatán, a Santiago de Compostellába érő zarándokok csupán 20%-a érkezik Portugálián keresztül. A második legnépszerűbb szakaszon ugyanannyira átélhetjük a Camino szellemiségét, azzal a különbséggel, hogy nem kell rohannunk azért, hogy időben elfoglaljuk az ágyakat, vagy hogy nyugodtan vacsorázhassunk. Ha egy kevésbé frekventált utazásra vágyunk, ami teljesen más élményt nyújt, mint a népszerű Camino Frances, akkor a portugál útvonal lesz a nyerő.

Távolságok, látnivalók

Fotó: Shutterstock

Ha elsőre kicsit soknak hangzana a Camino Frances 790 kilométer hosszú útvonala, akkor is érdemes elgondolkoznunk azon, hogy a portugál szakaszt válasszuk. Lisszabontól „csak” 620 kilométeren keresztül kell gyalogolnunk, de ha még rövidebb távban gondolkozunk, kezdjünk a zarándokútba Portó városában, ahonnan 230 kilométerre fekszik Santiago.

A Camino portugál szakasza emellett számos történelmi helyszínen is végigvezet.

Az út mentén a mór stílusú templomoktól kezdve az i.e. 900-ban épített hidakon át a lenyűgöző római kori helyszínekig, a történelem és a kultúra szerelmesei számára rengeteg érdekességet rejt az útvonal. A középkori mór, illetve keresztény örökségek miatt érdemes Santaremben vagy Tomarban is eltöltenünk egy kis időt, de Coimbra 13. században épült – az UNESCO Világörökséghez tartozó – egyetemét is meglátogathatjuk.

Az út maga egyébként apró falvakon, mesébe illő kápolnák mellett visz végig.

Vidéki utak, erdei ösvények, macskaköves utcák, ókori hidak, régi római utak, szőlőskertek, dombok és olajfaligetek – ezek közül mind megtalálható a Camino portugál szakaszán. Ráadásul az útvonalnak van egy tengerparti része is.

Biztonság, időjárás

Fotó: Shutterstock

A Camino biztonságos útnak mondható, melyet rengeteg sárga nyíllal és kagylóhéj-jelzéssel láttak el annak érdekében, hogy könnyen lehessen tájékozódni. A portugál Caminót minden évben rengeteg nő sétálja végig, akik egyáltalán nem érzik magukat veszélyben. Természetesen, ha valaki nem szeretne egyedül nekivágni, a többi zarándokhoz is tudunk csatlakozni – főleg Portóban, ahol jó sokan szoktak megpihenni.

Ha utánaolvastunk már a zarándokútnak, belefuthattunk olyan élménybeszámolókba, melyek azt részletezik, hogy milyen elképesztően forró tud lenni a Camino Frances. Bár Portugália időjárása sem mondható hidegnek, mégis, egy kicsit hűvösebb. Egyébként szintén elhelyezkedésének köszönhetően a jó idő Portugáliában tovább tart, így nem véletlen, hogy sokan októberben, illetve novemberben vágnak neki az útnak.

Kulináris kalandok

Fotó: Pixabay

Bacalhau

Persze, tudjuk, hogy a zarándoklat a legtöbb gyalogló számára pont a lemondásról és nem a kulináris élvezetekről szól, de azért a hosszú út során nem érdemes teljesen kihagyni mindazt, amit az Ibériai-félsziget kínál. Míg az olyan ételek, mint a spanyol patatas bravas, a hideg gazpacho és persze a tengeri herkentyűs paella kétségkívül jól tudnak esni a túra alatt, Portugáliában sem fogunk hiányt szenvedni a finom ételekben. Kipróbálhatjuk a portugál sós tőkehalételt, a Bacalhau-t, de aki szereti a kagylót, az sem marad hoppon.

Portó környékén pedig ne hagyjuk ki sonkás, olvasztott sajtos, tükörtojásos sörmártással készített Francesinha-t!

A finom ételek leöblítéséhez persze sosem árt egy-egy jó bor, Portugáliában szerencsére ebből is bőven van választék. Az utak mentén található bodegákban még az elkötelezett borszakértők is fognak olyan italt találni, ami kedvükre való, de az éttermekben is tudunk majd miből választani – persze ha már erre járunk, mindenképpen kóstoljunk meg egy jó portóit!

AMI MÉG ÉRDEKELHET